Alergia la apă nu este deloc ceva plăcut și din păcate există persoane care se confruntă cu acest lucru. Ea se mai găsește și sub numele de urticarie acvagenă și este destul de rară. Iată cu ce se confruntă și prin ce trece o persoană alergică la apă!

De ce apare alergia la apa?

Persoana alergică la apă are diverse reacții în momentul în care are orice contact cu apa. Ea se clasifică în rândul alergiilor fizice și există oameni care au reacții negative și în momentul în care simt căldura, frigul sau presiunea.

Specialiștii consideră această alergie o urticarie fizică, deoarece, în urma ei, apar diverse erupții cutanate, iar pielea va începe să aibă mâncărimi destul de grave. După ce aveți contact cu apa vor începe să apară și reacțiile alergice.

Nu se știe exact motivul pentru care o persoană are alergie la apă. Unii specialiști sunt de părere că sistemul imunitar reacționează ciudat la proteinele apei, iar din această cauză apare reacția.

Se poate ca această alergie să fie moștenită și cineva din familia ta să o fi avut la un moment dat. Sistemul imunitar apără organismul atunci când simte că o substanță este străină și poate face rău corpului.

Ei bine, atunci când vine vorba despre alergii, sistemul imunitar nu înțelege pe deplin și consideră că anumite substanțe, care sunt de-a dreptul inofensive, unele dintre ele chiar benefice pentru corp, periculoase, iar după acest proces apare alergia.

simptome alergie apa
Simptome alergie apă. Sursă: Fotografie generată de DALL-E

Cum afectează viața alergia la apa?

– disconfort cutanat

– limitări în activități zilnice

– dificultăți în activitățile de igienă personală

– afectarea vieții sociale

– stres și anxietate

– impact emoțional

Povestea unei tinere alergice la apă! Este alergică și la propriile lacrimi

Lindsey Coubray, o britanică de 19 ani, se luptă cu această alergie la apă. Din păcate, tânăra trece prin momente destul de dificile, deoarece este alergică până și la lacrimile ei.

Sindromul este foarte rar, iar fiecare contact pe care îl are cu apa îi provoacă reacții alergice dure. Până și în momentul în care bea apă tânăra se confruntă cu situații incomode.

Chiar și o picătură de apă îi face rău acestei tinere. În momentul în care bea apă, se spală sau stă oriunde există apă, rămâne fără aer și îi iese pe ea o iritație destul de rea.

Din acest motiv, Lindsey ia medicamente antihistamice  și face tot posibilul să își țină alergia sub control.

În lume există doar 50 de persoane care se confruntă cu această alergie. Tânăra nu bea apă, ci lapte, pentru a nu se irita și pentru a-și ține respirația sub control.

„De fiecare dată când fac duș, în afară de strănutul incontrolabil, îmi apare o iritație severă la nivelul pielii, din cap până în picioare, însoțită de mâncărime puternică, ochii mi se umflă și devin roșii. De asemenea, am arsuri și la nivelul nasului“, a descris tânăra conform Daily Mail.

Chiar și în momentul în care afară este cald, tânăra trece prin momente dificile, deoarece transpiră, iar transpirația îi provoacă aceeași iritație, atât pe spate, cât și pe brațe, piept și pe față.

„Și atunci când este cald afară reprezintă o problemă pentru mine, nu numai atunci când plouă, deoarece transpirația îmi provoacă aceleași probleme: iritație pe tot spatele, pe brațe, piept și față. De asemenea, trebuie să evit să ies afară în zilele ploioase. De înotat nici nu se mai pune problema, ceea ce mă face extrem de nefericită, pentru că era ceva ce-mi plăcea să fac. Câteodată, chiar şi atunci când ies afară imediat după ce s-a oprit ploaia, umiditatea din aer mă lasă fără respirație“, a mai spus ea.