Muzeul relațiilor eșuate este una dintre cele mai controversate atracții turistice. Descoperă cum a luat naștere acest proiect și ce obiecte sunt expuse în prezent, spre surprinderea vizitatorilor!
Muzeul relațiilor eșuate
Muzeul Relațiilor Eșuate a fost fondat în Croația, în anul 2006, de către artiștii Olinka Vištica și Dražen Grubišić, după încheierea relației lor, cu obiectele care le aminteau de momentele petrecute împreună.
Inițial, a fost conceput ca un proiect artistic itinerant, dar a devenit atât de popular, încât a fost deschis un muzeu permanent în Zagreb, în 2010.
Conceptul muzeului este simplu, cu o inițiativă unică. În cele două sedii permanente, din Zagreb (Croația) și Los Angeles (SUA), sunt expuse diferite obiecte personale donate de oameni din întreaga lume, fiecare dintre ele reprezentând o relație eșuată.
Aceste obiecte, aparent banale, devin încărcate de emoție prin poveștile care le însoțesc, oferind o perspectivă emoționantă asupra iubirii, pierderii și vindecării.
Citește și: Știi care e cel mai plictisitor oraș din lume? Destinația e adorată de români

Ce obiecte sunt expuse la Muzeul Relațiilor Eșuate din Zagreb?
Colecția muzeului este extrem de variată, cuprinzând obiecte de toate felurile, de la cele mai comune până la cele mai neobișnuite. Iată câteva exemple:
- O rochie de mireasă care nu a fost niciodată purtată, donată de o femeie care a fost părăsită chiar înainte de nuntă.
- Un topor, folosit simbolic de o persoană pentru a distruge mobila fostului partener, după despărțire.
- O sticlă de parfum aproape goală, păstrată de un bărbat care a povestit că aroma îi aducea aminte de iubita lui, după mulți ani.
- Un ursuleț de pluș ars pe jumătate, aparținând unei femei care a vrut să „purifice” simbolic relația toxică din care a scăpat.
- Un bilețel scris de mână, reprezentând ultimul mesaj al unui iubit care a dispărut fără explicații.
De asemenea, în cadrul expoziției bizare, vizitatorii pot admira inele de logodnă, fotografii, un bilet la cinema, o pereche de pantofi și multe alte obiecte donate de persoane care au trăit diferite experiențe.
În ultimii ani, au fost organizate zeci de expoziții itinerante, în Norvegia, Japonia, Germania, Danemarca, Turcia, Finlanda, Elveția, Belgia, Olanda, Mexic, Franța, Argentina, Anglia, Singapore, Serbia, Slovacia, Slovenia, Macedonia, Bosnia și Herțegovina și mai multe state americane. În cadrul acestora, oamenii au fost invitați să doneze lucruri care le amintesc de fostele relații.