Coliva este un preparat din grâu sau arpacaș, care se dă de pomană la parastase și înmormântări, însă puțini știu care este semnificația sa. Iată de ce pregătim coliva pentru Moșii de iarnă!

Coliva pentru Moșii de iarnă

Coliva este nelipsită din biserică, atunci când vine vorba de pomană, semnificând o ofrandă adusă de credincioși la biserică spre sfințire, în pentru ușurarea sufletelor celor răposați.

Acest preparat simbolizează nemurirea sufletelor noastre, după trecerea la cele veșnice. Boabele de grâu îndulcite cu zahăr sau cu miere reprezintă nădejdea că sufletul celui ce a decedat va avea o viață bună, în cealaltă lume. Zahărul și mierea din colivă simbolizează fericirea care va veni.

De asemenea, coliva semnifică credința în Înviere pentru că este făcută din grâu, iar Mântuitorul a fost cel care s-a folosit de exemplul bobului de grâu pentru a prevesti Învierea Lui din morți.

Coliva este în primul rând simbol al Învierii, prin faptul că este asociată cu bobul de grâu care se îngroapă şi rodeşte. Hristos ne spune că grăuntele de grâu dacă nu se îngroapă nu face roade, iar dacă se îngroapă aduce roade înmulţit”, a explicat preotul Dragoş Stanciu, paroh al Bisericii de Lemn din Slobozia.

Semnificație colivă
Ingrediente pentru colivă. Imagine generată de IA/DALL-E

Când se prepară coliva?

Deși este un preparat gustos, mai mulți credincioși susțin că nu este bine să consumi colivă oricând. Potrivit bisericii, doar femeile curate și evlavioase trebuie să prepare coliva, în următoarele situații:

  • la înmormântarea celor dragi;
  • la parastasele celor adormiți (3 zile, 9 zile, 40 zile, un an, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ani etc.);
  • la marile sărbători ale Bisericii,
  • la praznicele împărătești,
  • la zilele de pomenire ale sfinților al căror nume le purtăm.

Pentru pregătirea colivei, se alege grâul bob cu bob, apoi se spală în 9 sau 12 ape, în funcție de tradițiile zonei. Principalele ingrediente folosite sunt: grâu sau arpacaș, miere sau zahăr, miez de nucă, fulgi de cocos și cacao pentru decor, esență de vanilie, rom sau lămâie, bomboane pentru decor.

Citește și: Ce se dă de pomană de Moșii de iarnă 2025? Obiceiuri vechi la români de Sâmbăta morților

Potrivit wikipedia.org, „dulciurile și ingredientele care intră în compoziția colivei reprezintă virtuțile sfinților sau ale răposaților pomeniți ori dulceața vieții celei veșnice pe care nădăjduim că a dobândit-o mortul. (cf. Pr. Prof. dr. Ene Braniște, Liturgica Specială, Ed. Nemira, 2002, pg. 379).”