Angajații Metrorex sunt nemulțumiți de salariile pe care le primesc și cer respectarea Contractului Colectiv de Muncă, încheiat la finalul anului 2024. Iată ce este greva de exces de zel a sindicaliștilor de la metrou!

Ce este greva de exces de zel?

Sindicaliștii Metrorex nu sunt de acord cu ordonanța trenuleț care a intrat în vigoare la începutul anului. Deși ar fi trebuit ca salariile angajaților de la metrou să crească în 2025, potrivit Contractului Colectiv de Muncă, se pare că hotărârea de Guvern a blocat mărirea negociată cu reprezentanții companiei.

Pe data de 3 februarie, angajații Metrorex au intrat în grevă japoneză, iar astăzi au anunțat greva de exces de zel. Mai exact, foarte multe persoane au intrat în concediu medical, astfel că angajații care lucrează astăzi refuză să îndeplinească atribuții suplimentare. Potrivit liderului USML, Marian Artimon, există un deficit de personal la nivelul companiei, de peste 900 de angajați.

„Greva de exces de zel face parte din tipurile de greve propriu-zise. Grevele de exces de zel înseamnă că ești foarte atent la tot ce trebuie să faci și dacă se respectă legislația cu privire la muncă și la atribuțiile pe care le ai. Dacă nu am două persoane cu care să fac lucrarea, cum spune la Instrucțiune, nu fac lucrarea.

Nu am responsabilitățile cu trenul efectuate, nu ies cu trenul, chiar dacă mă roagă orice șef.O să facem și o reclamație la ITM, pentru că, pe lângă faptul că suntem puțini și muncim mult, ni se mai spune să fim și mai puțini”, a declarat liderul USML, Marian Artimon, pentru Buletin de București.

Protestatarii se vor întâlni astăzi cu reprezentanți guvernamentali, ai Ministerului de Finanțe, ai Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, precum și cu oficiali din administrație, pentru a găsi o soluție de a evita o grevă generală.

Greva de exces de zel
Metrou gol în stație. Imagine generată de IA/DALL-E

Ce prevede Contractul Colectiv de Muncă pentru angajații Metrorex?

Noul Contract Colectiv de Muncă pentru angajații de la metrou ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Potrivit acestuia, Metrorex ar fi trebuit să ofere un salariu mai mare cu 1.050 de lei pentru fiecare persoană, indiferent de funcția pe care o deține.

De asemenea, potrivit negocierilor, compania trebuie să ofere un premiu la pensionare, egal cu 3 salarii de bază lunare brute și derogări la ocuparea posturilor de conducere.

Citește și: Metrorex anunță restricții de circulație în București! Lucrările la magistrala de metrou M6 vor fi prelungite

Pentru angajații care lucrează la suprafață, Metrorex s-a angajat să ofere și un spor de metrou. „Toate funcțiile şi meseriile din cadrul Depoului Pantelimon şi Depoului Berceni sporul de metrou se va corecta în sensul respectării prevederilor Anexei 2 din CCM 2023/2024, respectiv în procent de 40%”, se arată în document.