Biserica a rânduit ca înainte de Postul Paștelui să existe o perioadă de 7 zile, în care credincioșii să renunțe la carne. Află când începe Săptămâna Albă și ce semnificație are!

Când începe Săptămâna Albă în 2025?

Săptămâna albă reprezintă o perioadă de trecere și pregătire către Postul Paștelui, pentru credincioși, în care nu se mai consumă carne.  Potrivit calendarului ortodox, Lăsatul secului de carne pică pe 23 februarie 2025, astfel că săptămâna albă va începe luni, pe data de 24.

În cele 7 zile, credincioșii care aleg să postească au dezlegare la ouă, lapte, brânză și pește. Postul Sfintelor Paști începe luni, 3 martie 2025.

Prin intermediul acestei perioade, Biserica îi ajută pe creștini să se obișnuiască treptat cu practica postirii, pentru a reuși să renunțe complet la produsele de origine animală, până la Învierea Domnului. Este un moment de reflecție, de pocăință și de apropiere de Dumnezeu.

Potrivit doxologia.ro, Săptămâna albă ne amintește de viețuirea primilor oameni în Rai. Se spune că aceștia au început să consume carne după momentul căderii în păcat. De aceea, aceste șapte zile sunt și un chip al înălțării, al întoarcerii noastre la starea cea dintâi și în Împărăția Cerurilor.

Anul acesta, atât Paștele Ortodox cât pică pe data de 20 aprilie.

Săptămâna Albă, alimente permise.
Alimente permise în Săptămâna Albă. Imagine reprezentativă, generată de IA/DALL-E

Ce este bine să faci înainte de Postul Paștelui?

Ca în fiecare an, în Săptămâna Albă sunt respectate o serie de tradiții și obiceiuri de către credincioși, în special la sate. Iată ce este bine să faci înainte de Postul Paștelui!

Credincioșii care aleg să țină post până la învierea Domnului trebuie să renunțe la consumul produselor de origine animală. Aceștia vor avea dezlegare la pește doar pe 25 martie, de Buna Vestire și pe 13 aprilie, la Intrarea Domnului în Ierusalim.

În cele 7 săptămâni de post, preoții ne îndeamnă să ne apropiem mai mult de Dumnezeu, prin rugăciune, metanii, dar și să ne spovedim și să ne împărtășim, pentru iertarea păcatelor.

Citește și: 3 deserturi de post pe care trebuie să le încerci. Rețete gustoase fără lapte și ouă

De Lăsatul secului pentru Postul Paștelui, este bine ca finii să își viziteze nații de botez sau de cununie și să le ofere un coș cu o găină friptă sau la cuptor, o sticlă de vin, o pâine mare făcută pe vatră sau plăcintă, precum și alte bunătăți. De asemenea, trebuie să le ceară iertare pentru toate greșelile sau vorbele nepotrivite.

La sate, gospodinele obișnuiesc să înlocuiască vasele din care mănâncă pe parcursul anului, cu cele speciale pentru post. Astfel, de Lăsatul secului se spală și se pregătesc cele necesare. La final de zi, acestea întorc oalele cu gura în jos, de teamă ca spiritele rele să nu se ascundă în ele.

Marii părinți au rânduit ca, din ziua de miercuri a săptămânii albe și până în până în miercurea Săptămânii Mari să se rostească rugăciunea Sfântului Efrem Sirul – „Doamne și Stăpânul vieții mele”, însoțită de metanii.