Tu știai că afinele ajută memoria și au numeroase beneficii pentru organismul nostru? Aceste fructe sunt bogate în nutrieți și flavonoide. De exemplu, doar 148 de grame conțin:

  • 4 grame de fibre
  • 24% Vitamina C
  • 36% Vitamina K
  • 25% Mangan

Afinele ajută memoria și colesterolul

Poate că nu știați neapărat aceste aspecte, însă posibil odată cu citirea acestui articol să vă schimbați obiceiurile și să consumați mai multe afine. Potrivit unei analize din 2020 din Advances in Nutrition, oamenii de știință au demonstrat că antociani, care sunt niște compuși din aceste fructe, combat stresul oxidativ și inflamația, potrivit eatingwell.com.

„Consumul de afine poate ajuta la reducerea riscului anumitor boli și afecțiuni, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și declin cognitiv. Se crede că acest lucru se datorează prezenței antocianinelor în afine”, a spus Brittany Lubeck, RD, dietetician pentru sursa citată mai sus.

consum afine beneficii
Afinele au numeroase beneficii pentru organism. Sursă: Fotografie generată de DALL-E

De asemenea, anumiți compuși pot scădea colesterolul, datorită fibrelor din afine. Cu ajutorul lor și mușchii se refac într-un timp mult mai rapid, lucru demonstrat tot cu ajutorul unui studiu.

Mai mulți cercetători au făcut studii și asupra vinului de afine. Ei ar fi spus că în ciuda fermentației, unele dintre substanțele nutritive ale fructului se păstrează. Echipa a măsurat nivelurile de compuși bioactivi din sucul inițial și din produsul final, vitamina C având în continuare o concentrație mare, informează scitechdaily.com.

Ce riscuri pot apărea în urma consumului de afine?

Consumul acestor fructe de pădure pot avea și riscuri. De exemplul, mulți pot fi alergici la ele, fie pot prezenta dureri de burtă. Forte important este să le țineți mereu la frigider, acoperite astfel încât să se păstreze mai mult timp proaspete.

Ele ar trebui în maximum 10 zile să fie consumate, astfel încât să nu avem probleme digestive. Dacă nu sunt consumate, fructele pot fi păstrate în punguțe la congelator. Mulți le preferă în salate de fructe, smoothie-uri sau budinci de ovăz.