Războaiele sunt definite ca fiind conflicte armate de durată care se desfășoară între două sau mai multe state, națiuni sau grupuri umane. De-a lungul istoriei au avut loc multe războaie cunoscute. Puține persoane știu, însă, care a fost cel mai scurt război din istorie, dar și între cine a avut loc.

Cel mai scurt război a durat 38 de minute

Cel mai scurt război a durat 38 de minute și s-a desfășurat între Marea Britanie și Zanzibar. Totul a început în vara anului 1890, când Marea Britanie și Germania au semnat Tratatul de la Helgoland-Zanzibar prin care Germania căpăta control absolut asupra insulei Helgoland din Marea Nordului, pe care britanicii o dețineau încă din 1814.

Tot pe baza acestui tratat, Germania era obligată să-i cedeze Marii Britanii insula Zanzibar, situată pe coasta estică a Tanzaniei. Germania avea, în continuare, drepturi asupra Tanzaniei. Războiul a început după ce sultanul Hamad bin Thuwaini a murit, iar Zanzibar l-a proclamat sultan pe Khalid bin Barghash fără a comunica acest lucru britanicilor.

cel mai scurt razboi din istorie
Cât a durat cel mai scurt război din istorie. Sursă: Fotografie generată de DALL-E

Potrivit tratatului semnat, acest lucru a fost considerat motiv de război. Britanicii i-au transmis un ultimatum lui Barghash și i-au cerut să plece de la conducere. Timpul pe care aceștia i l-au pus la dispoziție a expirat la ora 9:00, pe data de 27 august 1896, iar la 9:02, navele britanice au atacat palatul regal. După doar 38 de minute, palatul regal a arborat steagul alb și războiul s-a încheiat.

Care au fost consecințele celui mai scurt război din istorie?

După ce războiul de doar 38 de minute s-a terminat, Marea Britanie l-a pus la conducere pe Hamud bin Muhammed și astfel au căpătat independența Zanzibarului.  Khalid bin Barghash a fugit la consulatul german și a cerut azil politic, iar mai apoi armata germană l-a scos din țară și l-a dus în Tanzania.

După 20 de ani, Anglia a invadat Africa de Vest și l-a capturat pe Barghash și l-au dus în exil. După ce acesta și-a terminat pedeapsa s-a întors la Mombasa, care pe atunci era condusă de Zanzibar, iar în 1927 a murit.