Cum să faci săpun de casă ca pe vremuri? Ai nevoie de doar câteva ingrediente ieftine și să te înarmezi cu răbdare. Vei avea parte de un rezultate care îți va aduce aminte de copilărie și de bunici. Iată tot ce trebuie să faci!
Cum să faci săpun de casă ca pe vremuri?
Vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 5 kg untură de porc
1 kg sodă caustică
10 litri de apă
maxim 1 kg sare grunjoasă
Atenție la soda caustică! Este un ingredient periculos care poate provoca arsuri și trebuie să folosești mănuși când o manevrezi. De asemenea, pentru un miros plăcut, poți adăuga plante aromatice proaspete: mentă, pelin, salvie, lavandă și uleiuri esențiale.
Mod de preparare
Prepararea săpunului se face în aer liber, la foc de lemne. Pune untura la topit într-o oală mare, pe foc mic la început. După ce s-a topit, pune treptat apa, soda caustică, plantele aromate și sarea. Poți adăuga și resturi de săpun vechi. Trebuie să amesteci continuu cu o lingură de lemn ca să nu se lipească de oală, până când compoziția devine consistentă.
Știi că e gata când lingura poate sta dreaptă în amestec și apare mirosul specific de săpun. Procesul poate dura timp de 2-3 ore. La final, poți adăuga și uleiuri esențiale cu aroma dorită.
După ce e gata, pune săpunul într-un recipient mare și plat, tip matriță, în care ai pus în prealabil un material textil. Lasă totul să se întărească peste noapte. Ai grijă la soda caustică (leșia) rămasă pe fundul oalei, deoarece este foarte periculoasă la contactul cu pielea sau ochii. A doua zi, când săpunul s-a răcit complet, îl poți tăia în forma și mărimea dorită. Pune bucățile la uscat într-un loc ferit, unde vor trebui să stea câteva zile până sunt gata de folosit.