Virusul HMPV afectează tot mai multe persoane din întreaga lume. Se pare că acesta se răspândește destul de rapid, astfel că a ajuns și în apropiere de România. Iată despre ce este vorba!

Virusul HMPV, aproape de România

Virusul care a atras atenția autorităților sanitare în ultima vreme, a fost confirmat într-o țară vecină. HMPV afectează tot mai multe persoane în Nordul Chinei, în special pe cele cu un sistem imunitar scăzut, dar și copii și vârstnici.

Virusologul Miklos Rusvai a anunțat că virusul metapneumovirus uman (HMPV) este detectat aproape săptămânal de Centrul Național de Sănătate Publică din Ungaria.

Potrivit expertului, măsurile de siguranță din timpul pandemiei, inclusiv purtarea măștilor și distanțarea socială, au redus semnificativ circulația virusurilor respiratorii. Se pare că imunitatea oamenilor a fost compromisă, deoarece expunerea la infecții obișnuite a fost limitată.

„Boala poate fi depășită în 5-6 zile cu odihnă, hidratare și o temperatură ambientală adecvată”, a explicat Rusvai, conform Blikk.

Virusul HMPV
Copil suspect de HMPV, la medic. Imagine generată de IA/DALL-E

Cum se manifestă HMPV?

Potrivit specialiștilor, HMPV este responsabil de infecții respiratorii severe, chiar și pneuonie. Acesta se transmite prin picături, atunci când o persoană infectată tușește sau strănută, dar și prin contact direct cu suprafețe contaminate.

Simptomele acestei afecțiuni sunt asemănătoare cu cele ale gripei. Pot apărea dureri în gât, tuse, dureri de cap, congestie nazală, dificultăți de respirație și dureri musculare, mai ales în perioada rece a anului.

Acest virus, ca orice altă infecție respiratorie, poate prezenta o simptomatologie mai severă, în cazul persoanelor cu deficiențe de imunitate, persoanelor vârstnice sau chiar a copiilor. Deci, metapneumovirusul poate cauza, în complicațiile cele mai severe, bronșiolită, pneumonie și, evident, dacă replicația virusului se petrece în tractul respirator, în plămâni, țesutul devine inflamat, devine practic ca un teren «ciuruit de bombe».

Citește și: Un virus mortal, dispărut din 2002, a reapărut în apele Europei! Te poate paraliza în doar câteva ore

Dar, în general, aceste complicații sunt rare și momentan nu cred că genul acesta de virus sau de infecții, chiar dacă numărul de cazuri a crescut în China, comparativ cu anii precedenți, reprezintă pentru noi un factor alarmant”, a explicat Ștefan Dascălu, cercetător român, la Oxford.