Sfântul Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei, este sărbătorit în fiecare an, pe data de 12 decembrie, în calendarul ortodox. Este zi cu dezlegare la pește pentru credincioșii care postesc. Descoperă minunile Sfântului Spiridon!

Viața Sfântului Spiridon

Sfântul Spiridon s-a năsut în jurul anului 270, în cetatea Aski, și a fost păstor de oi.Se spune că în tinerețe a fost căsătorit și a avut o fiică, Irina. Cele două au decedat la un moment dat, iar Spiridon și-a dedicat viața lui Dumnezeu.

De-a lungul vremii, Sfântul a cheltuit toată averea pentru a îngriji bolnavii și găzduia străini care nu aveau unde să meargă. Mai târziu, Spiridon a fost hirotonit episcop al cetății Trimitunda.

În timpul persecuțiilor creștine, Sfântul Spiridon a fost prins și torturat pentru a renunța la credința sa. Pentru că nu a cedat, a fost exilat în cele din urmă.

A trecut la cele veșnice la vârsta de 78 de ani, pe data de 12 decembrie 348. Inițial a fost înmormântat în satul său natal, dar trupul său a fost dezgropat și așezat în biserica de acolo, deoarece emana o mireasmă deosebită.

Citește și: Calendar ortodox ianuarie 2025: care sunt sărbătorile cu cruce roșie

Moaștele Sfântului Ierarh Spiridon se află într-o biserică din insula Corfu aflată la 100 de metri de Mitropolie. Părticele din acestea se regăsesc și în România, la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”- Cel Nou din București, Paraclis Patriarhal, București, Biserica „Sfântul Spiridon”- Vechi din București, Mănăstirea Mihai Vodă, București, Biserica Delea Veche, București, Mănăstirea Sihăstria, județul Neamț și la Biserica „Înălțarea Domnului”, din Ploiești.

Minunile Sfântului Spiridon
Interiorul unei biserici ortodoxe. Imagine generată de IA/DALL-E

Minunile Sfântului Spiridon

Icoana sa făcătoare de minuni se află la Biserica Sfântului spiridon din București. Aceasta poate ajuta tinerele care își doresc să devină mame și se roagă cu credință.

Sfântul Ierarh Spiridon este numit „călător”, deoarece se spune că își părăsește racla atunci când este rostit în rugăciunea celor bolnavi și aflați la nevoie. Periodic, papucii Săi din mătase sunt schimbați, deoarece se tocesc și se prăfuiesc. Preoții au povestit că atunci când se întoarce, moaștele sunt calde și uneori cu praf.

Citește și: Când trebuie sa te spovedești in postul Crăciunului? Ce spune preotul

Sfântul Spiridon a fost văzut de către un preot, într-o biserică din Ierusalim, în timp ce se uita pe geam. După ce a plecat, chipul său ar fi rămas impregnat pe geam și poate fi observat și astăzi, potrivit pravila.ro.

De asemenea, se spune că a salvat insula Corfu de foamete și boală, aducând vapoare pline cu grâu pentru locuitori.  Într-o zi, a descoperit gândurile păcătoase ale unei desfrânate, care îndrăznise să se apropie de el și a făcut-o să-și mărturisească păcatul.