Mai avem 3 săptămâni până la Crăciun, însă românii au început deja să cumpere produsele de care au nevoie pentru preparatele tradiționale de sărbători. Iată cât costă carnea de porc în această perioadă!

Cât costă carnea de porc în piață și supermarket?

Carnea de porc este folosită pentru majoritatea preparatelor tradiționale care se regăsesc pe masa de Crăciun. De la Sarmale, cârnați, șuncă și tobă, până la friptură și ruladă din carne, gospodinele aleg din timp cele mai bune ingrediente și preferă să profite de ofertele magazinelor din România.

Supermarketurile și comercianții din piețe au refăcut stocul de carne de porc pentru luna decembrie, iar prețurile sunt ușor mai ridicate față luna trecută.

În noiembrie, prețul pentru un kg de pulpă sau spată de porc era în jur de 18 – 22 de lei în supermarket și ajungea la 28 de lei în piețele din București. Se pare că luna aceasta prețurile variază într 20 – 25 de lei/kg pentru aceste produse. De asemenea, Un kilogram de cotlet de porc fără os costă aproximativ 23 – 30 de lei kilogramul.

Citește și:  Cât costă cazarea la munte de Crăciun și Revelion în 2024? Prețurile pentru vacanța de iarnă au fost actualizate

Clienții care doresc să cumpere un sfert sau jumătate de porc, vor scoate din buzunar în jur de 20 – 30 de lei pentru un kilogram. Cei mai mulți români preferă să aleg să vâneze ofertele din supermarketuri, chiar dacă achiziționează carne din afară.

Carne de porc
Preparate din carne de porc, pentru masa de Crăciun. Imagine generată de IA/DALL-E

Alte prețuri pentru carne de porc și preparate

  • Mușchiuleț de porc: 40 – 45 de lei/kg,
  • Ceafă de porc: 25 – 30 de lei/kg,
  • Costițe proaspete de porc: 35 – 38 de lei/kg,
  • Picioare de porc: 6 – 11 lei/kg,
  • Slănină cu șorici: 15 – 20 lei/kg,
  • Șorici: 60 – 80 de lei/kg,
  • Mici: 15 – 30 de lei/kg,
  • Cârnați de porc: 18 – 35 de lei/kg.

Citește și: Tichetele de Crăciun ajung la beneficiari înainte de sărbători! Iată despre ce sumă este vorba și cum poate fi folosită

Cât costă un porc întreg în decembrie?

Anul acesta, crescătorii de animale au mărit prețul pentru un porc viu. Românii care își doresc o cantitate mai mare de carne sau țin la tradiția de tăiere a porcului, aleg să evite magazinele și piețele și se orientează către ferme.

Prețul este influențat de vârsta și greutatea animalului, dar și de scumpirea cerealelor și riscul de îmbolnăvire care i-a pus în dificultate pe mulți fermieri de la noi din țară. Un porc viu se vinde astăzi cu 15 – 22 de lei/kg, în funcție de oferte. Cei mai mulți români preferă să plătească un avans, pentru a fi siguri că vor avea carne proaspătă de sărbători.