Cu ocazia Zilei Naționale a României, BNR lansează o bancnotă nouă de 100 de lei. Iată care sunt caracteristicile unice ale acesteia și ce preț are.
BNR lansează o bancnotă nouă
Banca Națională a României lansează pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, o bancnotă aniversară de colecție, cu tema 1„85 de ani de la nașterea Regelui Carol I”. Aceasta este imprimată pe suport de polimer și are o valoare nominală de 100 lei.
Bancnota are dimensiunile 147 x 82 mm, cu o toleranță de ± 1 mm, culoare predominantă: albastru și este imprimată în tehnică mixtă, plană și relief.
Potrivit BNR, tirajul maxim pentru această emisiune numismatică este de 30.000 de bancnote. Prețul de vânzare al bancnotei aniversare, cu tema 185 de ani de la nașterea regelui Carol I este de 150 de lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare.
Aceasta poate fi achiziționată prin formular online sau direct de la ghișeele sucursalelor regionale ale BNR, fără a fi necesară o rezervare în acest sens, începând cu data lansării emisiunii respective.
Citește și: Restricții de circulație pentru parada militară de 1 decembrie 2024. Traficul va fi deviat in București
Cum arată noua bancnotă de 100 de lei?
Elemente avers
Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: în partea dreaptă, în prim-plan, portretul și semnătura regelui Carol I, dedesubt, numele acestuia și anii de viață, respectiv „REGELE CAROL I 1839-1914”.
În zona centrală, se află o reprezentare a reversului însemnului Ordinul „Steaua României” și o scenă de luptă din timpul Războiului de Independență.
Tot pe avers mai sunt imprimate: stema României, denumirea băncii centrale „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI” și medalionul cu sigla BNR. Valoarea nominală este înscrisă de patru ori, după cum urmează: în stânga jos pe orizontală, în cifre „100”; în partea centrală, jos, pe orizontală, în litere, „LEI UNA SUTĂ”; în dreapta jos pe verticală, în litere „UNA SUTĂ LEI” și în dreapta sus pe verticală, în cifre „100”.
Semnăturile guvernatorului și casierului central sunt imprimate în partea centrală, deasupra valorii nominale în litere.
Data punerii în circulație, respectiv „1 decembrie 2024”, este imprimată pe verticală, în dreapta bancnotei.
Pe fondul bancnotei sunt imprimate, în culori atenuate, motive geometrice stilizate.
Elemente revers
Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: o reprezentare a statuii de la Peleș a regelui Carol I și, în centru, o imagine a Castelului Peleș.
Dedesubt este imprimat pe orizontală, pe două rânduri, textul: „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEȘTE CONFORM LEGILOR”.
În plan secund, în zona centrală, este reprezentat podul Carol I, de la Cernavodă.
Sus, pe orizontală, se află denumirea băncii centrale „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI” și sigla BNR, care este poziționată în dreapta sus și stânga jos.
Valoarea nominală este imprimată astfel: în cifre, „100” pe verticală în stânga sus, pe orizontală deasupra Castelului Peleș și în dreapta jos și în litere „UNA SUTĂ LEI” pe orizontală în stânga jos.
Citește și: Ziua Națională a României: 5 lucruri istorice pe care trebuie să le știi
Pe fondul bancnotei sunt imprimate, în culori atenuate, motive geometrice stilizate.
Seria și numărul bancnotei tipărite cu litere și cifre în două culori, negru și roșu, sunt imprimate astfel: în centru sus, pe orizontală cu cerneală roșie, cu caractere de înălțime crescătoare și în stânga pe verticală, cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime.