Sarmalele sunt nelipsite de pe mesele românilor, în zilele de sărbătoare, fiind considerate parte din tradiția bucătăriei noastre. Iată o rețetă de sarmale de post, cu varză murată și soia în loc de carne.
Istoria sarmalelor
Sarmalele sunt considerate un preparat tradițional românesc, prezent în bucătăria noastră de secole. Cu toate acestea, originea lor nu a fost încă stabilită. Mai multe voci au pretins că sarmalele au fost preluate de la turci, făcând referire la numele lor, însă mai multe scrieri demonstrează că preparatul a existat în multe regiuni rurale, sub denumirile „găluşte”, „găluci”, „umplături” sau „toaşte”.
Acest produs culinar este cunoscut, cu denumirea „sarmale”, în țări precum Turcia, Ungaria, România, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Palestina, Iordania, Siria, Liban, Grecia, precum și în Republica Moldova, potrivit wikipedia.org.
Sarmalele sunt făcute din carne tocată (porc, vită, oaie, pasăre sau pește), amestecată cu orez și cu alte ingrediente, învelită în foi de varză, de viță sau de ștevie. În perioadele de post, carnea este înlocuită cu ciuperci, soia și multe legume.
Citește și: Rețete rapide pentru Postul Crăciunului 2024. Mâncare delicioasă în doar câteva minute!
Cea mai bună rețetă de sarmale de post
Ingrediente
- 2 kg varză murată întreagă
- 200 g orez
- 300 g ciuperci Champignon
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 1 ardei gras roșu
- 100 g soia granule
- 200 g bulion
- pătrunjel sau mărar
- 50 ml ulei
- sare
- pipe
- cimbru uscat
- foi de dafin.
Mod de preparare
- Puneți varza la desărat pentru aproximativ 30 – 40 de minute.
- Puneți granulele de soia la înmuiat în apă rece, pentru 10 minute, apoi le scurgeți de apă.
- Curățați și tocați cubulețe ceapa, ardeiul gras și ciupercile. Folosiți răzătoarea pentru morcov și țelină.
- Într-o tigaie încăpătoare puneți uleiul la încins și căliți mai întâi ceapa până devine ușor transparentă.
- Adăugați morcovul, țelina și ardeiul gras și le căliți 2-3 minute.
- Când legumele s-au înmuiat puțin, puneți ciupercile, apoi orezul și lăsați-l să se călească maxim 2 minute.
- Dați tigaia deoparte și lăsați umplutura să se răcorească puțin, apoi puneți sare, piper măcinat, cimbru uscat, pătrunjel tocat fin și granulele de soia. Amestecați și umplutura este gata.
- Desfaceți varza și tăiați foile pentru sarmale.
- Puneți pe fiecare foaie de varză câte o lingură de umplutură, rulați și introduceți capetele în interiorul sarmalei.
- Tocați cotoarele, și frunzele de varză rămase și puneți jumătate din ele pe fundul vasului.
- Turnați o lingură de ulei, apoi puneți câteva crenguțe de cimbru uscat, o frunză de dafin.
- Așezăm sarmalele una lângă alta în vas. Printre ele mai punem cimbru uscat și boabe de piper.
- Deasupra puneți restul de cotoare tocate.
Citește și: Cea mai delicioasă ciorbă de dovlecei. Este rețeta perfectă pentru postul Crăciunului
- Turnați sucul de roșii, apoi apă cât să cuprindă bine sarmalele dar să nu le acopere, să nu depășească ultimul rând de deasupra.
- Acoperiți vasul cu o folie de aluminiu sau cu un capac.
- Puneți sarmalele la cuptor, la 170 de grade pentru cel puțin 3 ore.
- Când sarmalele sunt gata, stingeți cuptorul și lăsați oala să se răcească.