Intrarea Maicii domnului în Biserică este prăznuită în fiecare an, pe data de 21 noiembrie. Află care sunt tradițiile, obiceiurile și superstițiile asociate cu această sărbătoare.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Potrivit marilor părinți, Intrarea Maicii Domnului în Biserică este o sărbătoare cu Cruce Roșie, care ne amintește de momentul în care Fecioara Maria a fost adusă la Templu.

Sfinții Ioahim și Ana și-au dorit enorm un copil, iar Dumnezeu i-a ajutat, atunci când cei doi au promis că îl vor duce la templu în cinstea Sa. Atunci când Fecioara Maria a împlinit 3 ani, părinții săi au mers la Vechiul Templu, unde micuța a fost primită de către Părintele Zaharia și mai multe fecioare care locuiau deja în lăcașul sfânt.

Până la 15 ani, aceasta a locuit în templu, trăind în post și rugăciune, având un program închinat Domnului, potrivit crestinortodox.ro.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică
Două femei, se roagă în biserică. Imagine generată de IA/DALL-E

Ce este interzis să faci în această zi?

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este o sărbătoare importantă din Postul Crăciunului, amintită pe 21 noiembrie. În această zi, este interzis ca cei care postesc să mănânce ouă, lactate și carne. În schimb, au dezlegare la pește, fiind Cruce Roșie în calendar.

De asemenea, este interzis să faci treburi grele în gospodărie. La sate, oamenii respectă cu sfințenie acest lucru.

Nu ai voie să mături sau să dai cu aspiratorul în această zi. Mai mult decât atât, nu se spală sub nici o formă, nu se coase, nu se țese și nu se croiește!

În această zise fac praznice pentru oamenii înecați, pentru cei care au decedat fără lumânare și pentru copiii care au plecat dintre noi nebotezați.

Citește și: Care sunt zilele cu dezlegare la pește în postul Crăciunului? Când sunt permise fructele de mare

Tradiții și superstiții la Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Sărbătoarea închinată Maicii Domnului este numită popular „Ovedenie” sau „Vovidenie”, care înseamnă „ceea ce se face văzută”, datorită asocierii Sale cu lumina Sfântă.

În această zi, credincioșii merg la biserică pentru a participa la slujbă. Acolo se roagă pentru sufletele celor decedați, dar și pentru sănătatea celor din jur. La final, obișnuiesc să se spovedească și să se împărtășească cei care țin post.

Oamenii dau de pomană o lumânare aprinsă care poartă denumirea de „lumina de veci”. Se spune din bătrâni că nu se va stinge pe lumea cealaltă, ci va lumina sufletele celor adormiți.

De Intrarea în Biserică a Maicii Domnului se mănâncă și se împarte pește, fiind Cruce Roșie în calendar, cu dezlegare. Credincioșii aprind o lumânare, lângă icoana Maicii Domnului și un pahar cu apă proaspătă, care se bea următoarea dimineață, pentru a ține bolile la distanță.

Citește și: Lucruri interzise în Postul Crăciunului. Ce nu ai voie să faci în cele 40 de zile

La sate, copiii iau crenguțe de măr și le pun în apă, la lumină și căldură, pentru a le transforma în sorcovă de Anul Nou. Persoanele sorcovite vor fi ferite de necazuri și boli tot anul.

Se spune că fetele nemăritate își pot ghici ursitul la miezul nopții, la o fântână sau o apă curgătoare. Tradiția spune că cerurile își deschid porțile în această zi, iar oamenii credincioși și smeriți pot vedea stele și îngeri, iar cei drepți și curați îl pot zări chiar și pe Iisus Hristos.