Limba română conține peste 65.000 de cuvinte, care mai de care mai aparte. Cu toate că s-ar crede că românii nu au probleme atunci când vine vorba de limba lor natală, iată ca nu este așa. Uite câteva cuvinte pe care românii le pronunță greșit. Tu le știai?
Cuvinte pe care românii le pronunță greșit
- Crenvurști, cremvurști sau cremvuști
Proba de dicție și de atenție este la crenvurst. Nu prea îl folosim, din fericire, la singular, pentru că alăturarea de litere și sonoritate e destul de complicată. Aici, crenvurst așa e corect să-l scriem. La plural – crenvurști (nu crenvuști, nu cremvuști). Substantivul nemțesc de la care vine este Krenwurstchen. Wurstchen este un diminutiv de la vârstă, care înseamnă și cârnați și salam și, desigur, crevurstul.
- Roșii cherry
Cum pronunțăm? Cherry există în dicționar. Se scrie ca în engleză și are două apariții ca adjectiv invariabil, în sintagma roșii cherry, acele roșii micuțe, pe care le folosim în salate sau le mâncăm ca atare în tot felul de aperitive și gustări. Se scriu: roșii cherry, sunt pronunțate ceri (nu șeri). Mai există și cherry, pronunțat tot ceri, dar ca substantiv neutru. E denumirea unei băuturi, la plural – cherryuri.
Cuvinte folosite în limba română în mod greșit
Repercursiune – forma corectă a cuvântului este repercusiune, dar 90% dintre vorbitorii de limba română folosesc forma greşită care include un R în plus.
Vroiam – forma corectă a cuvântului este voiam sau vream. În limba română nu există verbul a vroi. Aşadar vroiam este o combinaţie a celor două verbe deja existente în limba română: voiam+vream.
Mingie – forma corectă a cuvântului este minge.
Ţigare – forma corectă a cuvântului este ţigară.
Şcenă – forma corectă a cuvântului este scenă şi tot aşa se şi pronunţă: cu S, nu cu Ş.
Alte cuvinte pe care le folosim în mod greșit
Jmecher – forma corectă este şmecher. Tot aşa se şi pronunţă, însă derivaţia de la şmecher la jmecher vine din cauza dificultăţilor de pronunţie pe sunetele complementare S/Z sau Ş/J.
Punt sau punc – forma corectă este punct şi se pronunţă toate sunetele din cuvânt.
Va cade – forma corectă este “va cădea”. Dacă vrem să folosim corect cuvântul, vom spune: ”responsabilitatea va cădea pe umerii lui”
Hilar – forma corectă este ilar. Dacă folosim cuvântul cu sensul de amuzant, comic, nu avem de ce să folosim forma hilar pentru că înseamnă altceva.