Șoferii din România trebuie să evite anumite medicamente, înainte de a se urca la volan. Ministrul Sănătății a declarat zilele trecute că lista cu substanțele pentru care se recomandă ca pacienţii să nu conducă autovehicule a fost finalizată.
Lista cu substanțe de evitat la volan a fost finalizată
Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat finalizarea listei cu substanțele care ar trebui evitate de către pacienții care vor să conducă. Potrivit acestuia, a fost întocmită de medici psihiatri şi neurologi, apoi toate produsele medicamentoase care conțin aceste substanțe au fost identificate de Agenția Națională a Medicamentului.
„Lista este gata, poate fi pusă oricând, am vrut să fim siguri că nu greşim, lista este extensivă. Aş vrea să fac o precizare: lumea crede că este vorba despre substanţele care pot da teste fals-pozitive, ş.a.m.d.
Nu. Este vorba de o listă care este adusă la cunoştinţa publicului şi este recomandat ca aceste substanţe să nu fie utilizate înainte de conducerea autovehiculului sau, dacă sunt utilizate, să fie utilizate atunci există indicaţie din partea medicului şi o discuţie despre dorinţa omului de a conduce autovehicule.
Deci sunt substanţe care luate într-o cantitate mică nu influenţează, ele sunt prezente pe listă”, a declarat Alexandru Rafila, conform digi24.ro.
Ce medicamente ar trebui să evite șoferii
Ministerul Sănătății a extins lista medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope. Au fost adăugate produse care conțin Tramadol, combinații de Tramadol cu Dexketoprofen, Tramadol-Paracetamol, dar și medicamente pentru tulburările de somn, precum Imovane și Sonlax, scrie evz.ro.
Citește și: Test rutier. Doar șoferii adevărați știu să răspundă corect
Iată ce substanțe sunt menționate:
Dolnada, Spravato, Fentanil, Lunaldin, Pecfent, Tabfyl, Calypsol, Ketamină, Lisdexamfetamină, Lefisyo, Metadon, Metadonă, Methasan, Misyo, Sintalgon, Concerta, Morfină, Sevredol, Vendal Retard, Dropizol, Oxicodonă, Oxidolor, Mialgin, Remifentanil Kabi, Sofentil, Dolten, Alprazolam, Frontin, Praxolez, Xanax, Bromazepam, Sixmo, Suboxone, Zubsolv, Frisium, Rivotril, Codeină fosfat, Brufen Plus, Paradoren, Ultracod, Extraveral, DHC Continus, Diazepam, Fenobarbital, Luminal, Victan, Anxiar, Temelor, Medazepam, Buccolam, Midazolam, Nitrazepam, Edluar, Stilnox, Zadobra, Zolpidem, Zolsana, Clorhidrat de Tramadol, Mabron, Mabron Retard, Tramacalm, Tramadol, Tramag, Tramal Retard, Skudexa, Doreta, Tramadol/Paratemamol, Zeldiar, Gerodom, Imovane, Sonlax.
„Este recomandat ca aceste substanţe să nu fie utilizate înainte de conducerea autovehicului sau dacă sunt utilizate, atunci când există o indicaţie din partea medicului şi o discuţie despre dorinţa omului de-a conduce autovehicule”, a precizat Ministrul Sănătăţii.