Transfăgărășanul este una dintre cele mai cunoscute șosele din România și este vizitată, anual, de mii de persoane care își doresc să admire peisajul superb de munte și să se bucure de aer curat la o altitudine de 2.000 de metri. Foarte puține persoane știu că Transfăgărășanul a fost construit în 4 ani. Iată cum a fost posibil acest lucru!

Transfăgărășanul a fost construit în 4 ani

Transfăgărășanul a fost construit pentru a fi folosit drept trecere rapidă printre munți, în cazul în care ar fi existat probleme cu URSS-ul. Construcția acestuia a durat doar 4 ani, din 1970 până în 1974, iar la realizarea lui au contribuit soldați, constructori civili și militari, simpli țărani, dar și oameni intelectuali.

Proiectul a fost unul ambițios pentru că până în martie 1970, munții Făgăraș nu puteau fi traversați nici măcar călare. Problemele au apărut încă din primele ore de muncă pentru că muntele era îmbibat cu apă, apă care țâșnea la suprafață când soldații loveau cu târnăcopul în stâncă. Momente dificile au fost și atunci când masivul muntos a fost dinamitat.

transfagarasan
În câți ani a fost construit Transfăgărășanul. Sursă: Fotografie generată de DALL-E

Înainte de fiecare explozie, se formau lanțuri umane din soldați, iar stânca era luată la târnăcop și se planta explozibilul. S-a lucrat inclusiv iarna, pe zăpadă, ceea ce a făcut ca mulți dintre cei care au lucrat pe Transfăgărășan să sufere degerături sau să fie prinși de avalanșe.

Lucrările nu au fost oprite nici măcar o secundă de decesele oamenilor, nici măcar atunci când bilanțul a ajuns la 40 de persoane moarte. Transfăgărășanul a fost inaugurat în anul 1974, iar în memoria militarilor care au lucrat la construirea lui au fost ridicate două monumente.

Monumentele au fost vandalizate

Monumentele care au fost ridicate în memoria soldaților care și-au pierdut viața construind Transfăgărășanul au fost vandalizate, însă în 2009, acestea au fost restaurate integral de militarii Batalionului 136 Geniu „Apulum”.

Astăzi, găsim „Poarta Geniștilor” pe versantul nordic, la cota 1.200. Pe un colț de stâncă stă scris pe o placă „Înfruntând greutăți deosebite, trupele de geniu ale Armatei României au deschis drumul Transfăgărășan, străpungând această zonă în martie 1971. În amintirea evenimentului, bravii geniști, care s-au dovedit mai tari decât stânca, au denumit acest loc POARTA GENIȘTILOR.”

La cota 1.600 se găsește „Poarta Întâlnirii”. Pe placa monumentului scrie „În această zonă s-au întâlnit în ziua de 16 august 1971 două subunități de geniu care lucrau la deschiderea drumului Transfăgărășan din sensuri opuse. În amintirea evenimentului, bravii geniști au denumit acest loc POARTA ÎNTÂLNIRII.”