Postul Crăciunului reprezintă o perioadă foarte importantă pentru credincioși. Iată când pică Lăsatul secului în 2024 și ce tradiții și obiceiuri sunt respectate în cele 40 de zile.

Când începe Postul Crăciunului în 2024?

Potrivit bisericii, Postul Crăciunului reprezintă una dintre cele mai importante perioade din an. Acesta ne amintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, înainte de primirea Decalogului scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

În 2024, Postul Crăciunului începe vineri, 15 noiembrie și durează inclusiv până în ziua de Ajun a Crăciunului, 24 decembrie. Creștinii ortodocși respectă această perioadă, în amintirea drepților din Vechiul Testament, care au trăit în rugăciune și post, cu speranța că Mântuitorul va veni pe Pământ.

Citește și: Idei de cadouri de Crăciun pentru cei dragi. Îi vei surprinde garantat

Biserica ne îndeamnă să ne pregătim prin post și rugăciune pentru primirea Mântuitorului Hristos, care s-a născut în ziua de Crăciun. În zilele de luni, miercuri și vineri din post, oamenii pot consuma mâncare fără ulei și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. De asemenea, în fiecare sâmbătă și duminică, până pe 20 decembrie inclusiv, se dezleagă de untdelemn, pește și vin.

Atunci când în zilele de luni, miercuri și vineri din Postul Crăciunului, Biserica Ortodoxa prăznuiește un Sfânt însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn si vin. La sărbătorile din calendar cu cruce roșie se face dezlegare la pește.

Postul Crăciunului
Alimente permise în Postul Crăciunului. Imagine generată de IA/DALL-E

Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului

  • Creștinii ortodocși respectă o serie de tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului, transmise din generație în generație.  Iată câteva dintre ele:
  • De Lăsata Secului creștinii petrec în familie, servesc mâncăruri din cele mai alese, iar în prima zi a postului Crăciunului vor începe ritualurile de purificare și vor spune rugăciuni pentru iertarea păcatelor.
  • Cei care urmează postul nu au voie să consume produse de origine animală, cum ar fi lactate, carne sau ouă, în cele 40 de zile. În unele zile, credincioșii au dezlegare la pește.
  • În zilele de miercuri și vineri din Postul Crăciunului nu se consumă ulei și vin și nu se mănâncă până la ora 16:00, când este permisă hrană uscată și legume fierte.
  • Tot în postul Crăciunului încep și șezătorile la sate, unde femeile, dar și fetele tinere, se vor întâlni pentru lucru, în același timp combinând munca, distracția și alte obiceiuri, potrivit traditii-superstitii.ro.
  • Pe data de 24 decembrie, credincioșii țin post aspru, până la asfințitul soarelui.
  • În ajun de Crăciun, preotul satului vizitează fiecare casă, având cu el icoana Nașterii Domnului, pentru a sfinți locurile.
  • Colindele fac parte din tradițiile asociate Nașterii Domnului. În dimineața de 24 decembrie, colindători de toate vârstele vizitează rudele și restul sătenilor, pentru a ura noroc, sănătate și voie bună.

Citește și: Rețete de deserturi perfecte pentru Crăciun. Îi vei surprinde pe cei dragi

Superstiții legate de Postul Crăciunului

  • După Lăsatul Secului, toate oalele să fie puse cu gura în jos, pentru ca cei ai casei să fie feriți de orice pagubă sau boală.
  • Se spune că dacă în postul Crăciunului e vreme moale, atunci primăvara vor fi multe ploi.
  • În zilele de sărbătoare, din această perioadă, nu se mătură, nu se spală și nu se coase. De asemenea, se spune că treburile grele din gospodărie trebuie evitate.
  • În ajun de Crăciun se taie câte un măr. Dacă mărul are viermi, se spune că cel care a tăiat fructul va fi încercat de boală tot anul, iar dacă mărul este putred, atunci va muri.
  • În Ajun de Crăciun nu se bea rachiu, pentru a nu fi batjocorit de cel rău.
  • Un obicei vechi este de a aduce o crenguță de vâsc în casă, pentru noroc și pentru a alunga răul.