Ricinul, originară din Africa, a căpătat o reputație sinistră datorită prezenței unei substanțe letale pe care o conține. Are o istorie lungă și este folosit în foarte multe domenii, însă puțini știu adevărul despre această plantă. Știați că ricinul este cea mai otrăvitoare plantă de pe Pământ?
De ce este ricinul cea mai otrăvitoare plantă de pe Pământ?
Ricinul are o istorie destul de lungă. Uzurile sale au evoluat de-a lungul timpului, acesta fiind folosit în scopuri medicinale, iar mai apoi în producția de ulei. Notorietatea sa vine, însă, de la substanța otrăvitoare pe care o conține.
Planta se numește Ricinus communis și conține o substanță denumită „ricin”, care afectează celulele prin inhibarea sintezei proteinelor, ducând la distrugerea acestora. O cantitate extrem de mică de ricin poate fi fatală pentru organism, simptomele de intoxicație apărând rapid.
Expunerea la ricin poate avea consecințe destul de grave asupra sănătății umane și poate dauna organelor interne. Tratamentul poate fi și el dificil pentru că nu există un antidot specific. Specialiștii recomandă să se abordeze cu atenție cultivarea, manipularea și procesarea ricinului pentru a preveni accidente care ar putea fi fatale.
Tot din cauza toxicității sale, s-au impus reglementări stricte în privința cultivării și manipulării acestei plante. Toți acești factori au transformat Ricinul în cea mai otrăvitoare plantă de pe Pământ.
Care sunt rolurile uleiului de ricin?
Uleiul de ricin este destul de utilizat în zilele noastre și este unul dintre cele mai cunoscute produse de pe piață care conține ricin. Acesta are o compoziție destul de bogată formată din acid ricinoleic, vitamina E, omega 6, omega 9, aminoacizi, fitosteroli și flavonoide. Dată fiind această compoziție, uleiul de ricin are numeroase proprietăți, conform reginamaria.ro, cum ar fi:
- efectul dezinfectant și antimicrobian;
- efectul antiinflamator, ceea ce îl face util în afecțiunile articulare;
- acțiune antioxidantă, protejând organismul de acțiunea nocivă a radicalilor liberi;
- efectul purgativ, dat de acidul ricinoleic, care produce relaxarea pereților intestinului;
- efectul hipoglicemiant;
- acțiunea emolienta asupra țesuturilor, devenind, astfel, utilizat in produsele destinate îngrijirii pielii;
- efectul stimulator asupra musculaturii netede, în special la nivelul uterului, fiind folosit, uneori, pentru inducerea travaliului la gravide