Veneția, unul dintre cele mai îndrăgite orașe din Italia este la un pas să se scufunde. Autoritățile italiene încercă pe cât posibil să evite acest lucru, astfel că vor face schimbări colosale. Cum și când se va scufunda orașul?
Cum și când se va scufunda Veneția?
Veneția este unul dintre cele mai ciudate, dar și captivante orașe: se întinde pe aproximativ 120 de insulițe și are 391 de poduri construite pentru a putea fi străbătută fără probleme. Orașul este un labirint plin cu drumuri de apă, străduțe minuscule, piețe ascunse și biserici vechi de secole.
Orașul riscă să cedeze din cauza scufundării fundațiilor sale și a creșterii nivelului mării. Potrivit dcbusiness.ro, în cel mai pesimist scenariu, Veneția ar putea dispărea sub ape în anul 2100, dacă nu se iau măsuri drastice. Autoritățile italiene mizează pe proiectul Mose (Experimental Electromechanical Module), care va fi finalizat curând.
Proiectul Mose presupune instalarea, pe mare, a unor bariere de apărare formate din 78 de porți mobile, fiecare cu o lățime de 20 de metri, amplasate în locuri strategice pentru a crea un „cordon costier” care, se speră, că va reduce la minimum inundațiile majore. Barierele rămân scufundate în perioadele de calm, dar se ridică pentru a bloca fluxul de intrare în lagună atunci când apele cresc până la 110 cm, potrivit Consorzio Venezia Nuova, compania care construiește acest sistem.
Au existat două inundații majore în Veneția
În anul 2019, Veneția a trecut prin unul dintre cele mai grele momente, când mareea a atins o înălțime de 187 cm deasupra nivelului mării, iar 80% din oraș a ajuns sub apă. A fost declarată stare de urgență și pagubele au fost estimate la un miliar de euro.
Un alt moment critic a fost în 1966 când nivelul apei a crescut până la 194 cm deasupra nivelului mării, atunci fiind cea mai gravă inundație din istorie. Veneția a fost nevoită să lupte împotriva mării și pare că o va face și de acum încolo.