Cutremurul este un pericol la care oamenii vor fi mereu expuși. Fiecare persoană s-a gândit măcar o dată la siguranța ei în caz de un asemenea incident, mai ales atunci când și-au căutat locuința. Specialiștii au dezvăluit care este cel mai sigur etaj la care să locuiești, în caz de cutremur. Nu te-ai fi așteptat la acest răspuns.

Care este cel mai sigur etaj la care să locuiești?

Există o mulțime de sfaturi de protecție în cazul unui cutremur major, printre acestea numărându-se și etajul la care ar trebui să locuim pentru a fi în siguranță. După cutremurul catastrofal din 1977, specialiștii au consultat bazele adunate la vremea respectivă și au început să își formeze păreri despre etajele care ar oferi cele mai multe șanse de supraviețuire.

Deși multe persoane consideră că parterul este cel mai potrivit, ei bine, nu este așa. Etajele superioare oferă mult mai multă siguranță.  În timpul unui seism puternic, structura clădirii poate să cedeze pe verticală, iar planșeele se vor prăbuși. Dar, datorită faptului că pericolele imediate sunt mai reduse la etajele superioare, este posibil ca cei care locuiesc aici să aibă șanse mai mari de supraviețuire.

cutremur, risc, etaj
Cutremur

Marius Marinescu, expert în construcții, spune că au existat mai multe victime la parter în timpul cutremurului din 1977, față de etajele superioare. Acest lucru s-ar fi datorat prăbușirilor și a altor accidente. La vremea respectivă, aproximativ 1.500 de oameni și-au pierdut viața în fața dezastrului care a cutremurat România și a îngrozit o lume întreagă. Foarte multe persoane încă vorbesc despre tragedia respectivă, iar unii dintre ei își amintesc ce au trăit pe propria piele.

De atunci, blocurile au fost construite cu mult mai mare atenție și cu rezistență la seisme. Astfel, atunci când vă căutați o locuință, pe lângă etajul superior pe care ar trebui să îl alegeți, aveți grijă ca imobilul să fie într-un bloc construit după anul 1977.