Află și tu ce sărbătoare importantă este pe data de 27 septembrie 2024! Creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Antim Ivireanul, ziua fiind marcată cu cruce neagră în calendarul ortodox. Acesta este considerat cel mai de seamă Mitropolit al Țării Românești, el fiind și „ctitor al limbii liturgice românești și fondator al limbii române literare”, potrivit Ziarul Lumina. De-a lungul vremii el a tipărit 63 de cărți, 30 în limba greacă, 22 în română, una în slavonă, 6 slavo-romane, 2 greco – arabe, una greco-română şi una greco-slavo-română.

El a ctitorit și o biserică în București, care astăzi îi poartă numele. La slujba de astăzi a participat inclusii Excelența Sa Tamar Beruchashvili, Ambasadoarea Georgiei la București, notează basilica.ro.

Ce trebuie să faci pe 27 septembrie 2024

Tot este și Înălțarea Sfintei Cruci, pe stil vechi. Deci, azi se ține post, iar oamenii merg la biserică. Mulți încep azi și culesul viilor, fie bat nucii. Vineri se dau și de pomană ulcele cu miere și colaci.

Rugăciunea pe care să o citești azi. Aduce mult noroc

Cel ce din pruncie ai fost vas ales al Sfântului Duh şi asemeni părintelui Avraam ai fost înstrăinat de patria ta, alesule iconom al tainelor dumnezeieşti, Sfinte Ierarhe Antime, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să mântuiască pe cei ce te laudă pe tine.

Imagine reprezentativă pentru o icoană cu Sfântul Antim Ivireanul. „Sursă: Ziarul Lumina”

Slujitor binecredincios ai fost al Marelui Arhiereu şi păstor ai fost rânduit în Sfânta Biserică a Ţării Româneşti; iar turma ta păstorind-o cu toiagul smereniei şi al iubirii, pildă te-ai făcut tuturor şi ca o lumină pe toţi i-ai călăuzit spre Hristos, de Dumnezeu fericite, Sfinte Ierarhe Antime.

Doamne, Cel ce în vremurile cele mai de pe urmă ai arătat luminător pe bineplăcutul Tău Ierarh Antim, pentru rugăciunile lui izbăveşte de ispitele şi răutătile vrăjmaşilor Sfânta Biserică şi întreg poporul Tău.

Cu un glas te lăudăm credincioşii pe tine, părintele nostru Antime, cel ce ai primit de la Hristos jugul păstoririi oilor celor cuvântătoare şi cârmuirea Sfintei Sale Biserici. Deci, precum în viaţa cea pământească mişcat fiind de dragoste pentru popor mijlocitor ai fost pentru turma ta, aşa şi acum, în Biserica cea Biruitoare din Ceruri aflându-te şi de privirea feţei lui Hristos veselindu-te, roagă-te să se mântuiască sufletele noastre.