Chiar dacă multe persoane trăiesc cu impresia că Istanbul este capitala Turciei, nu este așa. Centrul administrativ al țării este Ankara și noi știm de ce este așa. Iată de ce Istanbul nu este capitala Turciei! Orașul a fost detronat de actuala capitală acum aproximativ 100 de ani.

De ce Istanbul nu este capitala Turciei?

Istanbul este unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite orașe din Turcia. Multe persoane au trăit cu impresia că acest oraș este și centrul administrativ al regiunii, însă nu este așa. Ankara a devenit oficial capitala Turciei pe data de 13 octombrie 1923. Aceasta a luat locul Istanbulului care fusese, până la vremea aceea, capitala țării timp de 500 de ani.

Oficialii nu s-au dat înapoi atunci când au schimbat capitala pentru că au avut foarte multe motive serioase. Ankara este situată la o distanță considerabilă față de mare, ceea ce o făcea, la acea vreme, inaccesibilă inamicilor. În plus, dat fiind faptul că se afla în inima țării, comunicarea, dar și coordonare altor structuri au fost mult mai ușor de realizat.

istanbul, turcia, capitala
Ankara Sursă: fotografie generată de DALL-E

Un al doilea motiv pentru care capitala Turciei a fost mutată la Ankara a fost dat de strategia militară. În momentul în care Istanbulul a fost ocupat de trupele britanice și franceze, Mustafa Kemal și-a dat seama că are nevoie de un nou început, departe de amenințarea inamicilor. Toate aceste motive au servit pentru mutarea capitalei Turciei la Ankara.

Chiar dacă Istanbul nu mai este capitala Turciei, acest oraș rămâne marele centru economic al țării, iar turcii sunt extrem de atașați de el. Acesta este considerat orașul otomanilor, în timp ce Ankara este orașul Republicii Turcia. Aceste două orașe sunt unele dintre cele mai frumoase din întreaga țară și, anual, sunt vizitate de milioane de turiști care abia așteptă să cunoască istoria locului și să se bucure de frumusețea acestuia.