Ce naționalitate primesc copiii care se nasc în zbor? Această întrebare a ridicat foarte multe semne de întrebare în ultima perioadă. Până în momentul de față, doar 33 de state acordă cetățenie nelimitată. Pentru altele, determinarea naționalității unui copil este încă problematică.

Ce naționalitate primesc copiii care se nasc în zbor?

Cazurile în care un copil se naște la peste 10.000 de metri altitudine sunt destul de rare. Companiile aeriene au reguli destul de clare atunci când vine vorba de femeile însărcinate în al treilea trimestru. Ei bine, cu toate acestea, au existat și câteva excepții. În istoria aviației au existat aproximativ 75 de nașteri în avion. Ultimul incident de acest fel fiind înregistrat în septembrie 2021.

Atunci când vine vorba de naționalitatea pe care aceștia o primesc, se pare că există doar 33 de țări care oferă cetățenie nelimitată.

Printre aceste țări se numără: Statele Unite, Canada, Antigua și Barbuda, Argentina, Belize, Brazilia, Bolivia, Ciad, Costa Rica, Cuba, Dominica, Ecuador, El Salvador, Fiji, Grenada, Guatemala, Guyana, Honduras, Jamaica, Lesotho, Mexic, Nicaragua, Panama, Panama, Paraguay, Peru, Saint Kitt și Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent și Grenadine, Tanzania, Trinidad și Tobago, Tuvalu, Uruguay și Venezuela.

În Statele Unite, dacă un copil se naște într-un avion care survolează teritoriul sau spațiul aerian al Statelor Unite, i se acordă automat cetățenia americană pe baza principiului “jus soli”. Acest principiu conferă cetățenie persoanelor născute pe teritoriul unei țări, care include și spațiul său aerian.

bebelusi, nationalitate, avion
Bebeluș Sursă: fotografie generată de DALL-E

Alte țări precum Marea Britanie aderă la principiul “jus sanguinis”, conform căruia cetățenia este determinată de naționalitatea părinților. Bebelușii născuți din părinți non-britanici în timp ce zboară deasupra spațiului aerian al Regatului Unit nu dobândesc, de obicei, cetățenia britanică. Nigeria este o altă țară care aplică acest principiu. Drept urmare, dacă părinții nigerieni dau naștere unui copil în aer, deasupra spațiului aerian al unui alt stat suveran, bebelușul va primi cetățenia nigeriană.

Scenariul se complică în cazul copiilor care se nasc deasupra apelor internaționale sau în zone fără drepturi teritoriale. Când un copil se naște în astfel de circumstanțe și ar putea deveni apatrid. Astfel, se poate lua în considerare naționalitatea de înregistrare a aeronavei.

Aceasta înseamnă că bebelușul ar dobândi cetățenia țării în care este înregistrată aeronava. Asta se va întâmpla în conformitate cu Convenția Națiunilor Unite privind reducerea cazurilor de apatridie.