De-a lungul anilor au existat foarte multe povești cu și despre nave dispărute. Puține sunt, însă la fel de enigmatice ca dispariția navei Valbanera. Nu multă lume știe ce s-a întâmplat acum mai bine de un secol. Iată care este povestea celor 500 de oameni care au dispărut fără urmă!

Povestea celor 500 de oameni care au dispărut fără urmă

Valbanera era un vapor spaniol, mixt, destinat atât transportului de mărfuri, cât și transportului de oameni. În luna septembrie a anului 1919, vaporul a plecat din portul Santiago de Cuba cu 488 de pasageri la bord și membri ei echipajului. Acesta trebuia să ajungă în portul din Havana, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

În drumul său, Valbanera s-a confruntat cu condiții meteo extreme provocate de un uragan. Membrii echipajului a staționat temporar în portul Santiago de Cuba, iar mai apoi au reluat călătoria, după ce uraganul a dispărut. La scurt timp de la plecarea din port, nava a dispărut.

La câteva zile distanță, o navă de război americană a descoperit la intrarea în Golful Mexic o navă răsturnată care s-a dovedit a fi Valbanera. Misterul cel mai mare este că niciun pasager nu a fost găsit. Nu exista niciun semn de viață, nici o barcă de salvare și niciun cadavru.

vapor, valbanera, disparitie
Vaporul Valbanera Sursă: fotografie generată de DALL-E

Există mai multe teorii privind dispariția celor 500 de oameni aflați la bordul navei. Una dintre acestea ar fi că nava a fost lovită de uragan, iar pasagerii au fost luați de valurile puternice. O altă teorie prevede o răscoală la bord creată de panică și de haos în mijlocul furtunii. Aceasta nu este chiar fondată pentru că nu au existat semne de luptă sau de violență la nivelul bordului.

Povestea navei Valbarena îi fascinează și astăzi pe istorici. Această întâmplare s-a adăugat la numeroasele mistere al mărilor și oceanelor. Nici până în ziua de astăzi nu s-a descoperit ce s-a întâmplat, de fapt, cu toți cei care erau la bordul acestei nave.