Iată ce sărbătoare este pe data de 14 septembrie 2024! În fiecare an creștinii prăznuiesc pe această dată Înălțarea Sfintei Cruci, Cârstovul Viilor, fie Ziua Şarpelui, așa cum i se mai spune, care este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Mai mult, ea este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt, potrivit Creștin Ortodox.

Semnificațiile zile de 14 septembrie

Practic, duminică, creștinii sărbătoresc 2 evenimente importante, mai precis găsirea crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos și aducerea ei în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Este foarte important ca în această zi creștinii să țină post și să participe la slujbă. Cu toate astea, ei au dezlegare la ulei și vin, scrie Ziarul Unirea.

Imagine reprezentativă pentru o biserică. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

În unele zone se duc la biserică căni pline cu miere şi lapte, care ulterior sunt date de pomană. Mai mult, în această zi nu se culeg ultimii struguri din vița de vie, deoarece se spune că ei sunt ”Strugurii lui Dumnezeu” și nu se mănâncă usturoi, nuci, prune şi pepeni. Tot din bătrâni se spune și că crenguțele de busuioc acționează miraculos împotriva durerilor.

Rugăciunea făcătoare de minuni

“Să se scoale Dumnezeu, și să se risipească vrăjmașii Lui, și să fugă de la față Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul, cum se topește ceară de față focului, așa să piară demonii de la față celor ce-L iubesc pe Dumnezeu (și se însemnează cu semnul Crucii, zicând):

Bucură-te, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, care gonești demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe ține, a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorât la iad, și a călcat puterea diavolului, și te-a dăruit nouă pe ține, cinstită Crucea Să, spre izgonirea a tot vrăjmașul. O, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi mie cu Sfânta Fecioara Născătoare de Dumnezeu și cu toți Sfinții, în veci. Amin.”