Înghețata este un desert adorat în lumea întreagă, atât de cei mici, cât și de cei mari. Câteva cercetări recente au demonstrat că înghețata cu lapte de vacă nu ar fi la fel să sănătoasă ca cea făcută din lapte de cap. Voi știați că a fost creată înghețata din lapte de cal?

Știați că a fost creată înghețata din lapte de cal?

Consumul de lapte de iapă nu este ceva nou și foarte multe culturi l-au folosit ani la rând. Se pare că acesta ar avea mult mai multe beneficii pentru corpul uman, comparativ cu cel de vacă. Aceste lucruri nu sunt încă dovedite științific. Laptele de iapă conține enzime și proteine benefice care nu se găsesc în cel de vacă. Se pare că acesta este cel mai apropiat de compoziția laptelui uman.

În cel mai nou studiu, o echipă de cercetare a creat patru tipuri de înghețată cu lapte de iapă. Cercetătorii au adăugat bacterii de iaurt în primul lot și inulină, un probiotic, în al doilea. În al treilea, au adăugat o tulpină de bacterii numită lacticaseibacillus rhamnosu, iar în al patrulea au adăugat o altă tulpină de bacterii numită lactiplantibacillus.

inghetata, lapte de cal, teste
Înghețată Sursă: fotografie generată de DALL-E

Cele 60 de persoane care s-au oferit voluntar să deguste înghețata au dezvăluit că aceasta era cremoasă, iar gustul și textura erau plăcute. Proba care conținea bacterii de iaurt și insulină avea un gust ușor acid. Înghețatele din lapte de iapă pot livra eficient iaurt și bacterii probiotice L. rhamnosus LCR și L. plantarum LP. După producție, nivelul de probiotice depășește cantitatea terapeutică necesară (6,0 log cfu/g). Probele cu inulină au avut peste 7,0 log cfu/g de bacterii lactice vii viabile (LAB). Numărul de bacterii a fost semnificativ mai mic în proba fără inulină, de peste 6,0 log cfu/g.

Înghețatele obținute de oamenii de știință sunt o opțiune bună pentru introducerea laptelui de iapă în alimentația consumatorilor. Acest lucru se poate întâmpla chiar dacă ei nu sunt familiarizați cu acest tip de lapte.