Te-ai întrebat vreodată care este cel mai periculos obiect de pe Pământ? Ei bine, este momentul să afli adevărul. Specialiștii susțin că doar cinci minute petrecute în apropierea lui te pot face să îți pierzi viața. Acesta are o lățime de doi metri și este ținut într-o cameră specială de mai bine de 30 de ani.

Cel mai periculos obiect de pe Pământ

În anul 1986 a avut loc explozia centralei de la Cernobîl. Acest eveniment a fost unul catastrofal care se resimte și astăzi în unele regiuni. Ei bine, în urma lui a rămas ceva ce este considerat astăzi cel mai periculos obiect din toate timpurile. Este vorba despre „piciorul de elefant”. O bucată de lavă solidificată s-a format din miezul topit al reactorului nuclear de la Cernobîl.

Acesta este ținut într-o cameră special amenajată pentru că este considerat mortal. Mai mult de 300 de secunde petrecute lângă acest obiect îți vor aduce sfârșitul. Deci au trecut mai bine de 38 de ani de la topire, pericolul pe care îl provoacă „piciorul de elefant” poate persista pentru sute de ani.

cel mai periculos obiect, cernobil, moarte
Cel mai periculos obiect Sursă: fotografie generată de DALL-E

„Piciorul de elefant” este mai periculos decât mulți cred

Acest obiect emitea în 1986, 10.000 de roentgeni (o măsură a radiațiilor) pe oră. Aceasta este de aproximativ 1.000 de ori doza necesară pentru a duce la cancer. O oră de radiații la un nivel atât de mare este egal cu a face patru milioane și jumătate de radiografii toracice.

Specialiștii susțin că o expunere de doar 30 de secunde se poate lăsa cu amețeli și oboseală manifestate în decurs a o săptămână întreagă. Celulele umane încep să se dezintegreze după două minute de expunere. După patru minute, se instalează simptome precum diaree, vărsături și febră, iar cinci minute deja înseamnă deces, după doar două zile.

Materialul nuclear se răcește încet, însă nimeni nu știe cum s-ar putea schimba de-a lungul timpului. Foarte puține persoane au ajuns să vadă „piciorul de elefant” în atâția ani, acesta fiind depozitat într-un adăpost făcut de beton și oțel.