Superluna Albastră este un fenomen astronomic spectaculos care apare o dată la doi, trei ani pe cer. Astăzi, 19 august 2024 acest fenomen va putea fi văzut, din nou, pe cer. Iată la ce oră putem vedea Superluna Albastră și tot ce trebuie să știm despre ea!
La ce oră putem vedea Superluna Albastră?
Luna plină din luna august este numită, de obicei „Luna Sturionului”. Conform LiveScience, luna aceasta vom putea observa pe cer și o „Superlună Albastră”. Aceasta va putea fi văzută chiar în seara aceasta din România, la ora 21:25.
Denumirea de lună albastră vine din cauza unei ciudățenii astronomice. Se pare că există două tipuri de luni albastre: o lună albastră lunară (a doua lună plină într-o lună) și o lună albastră sezonieră (a treia dintre cele patru luni pline din același sezon astronomic).
Potrivit NASA, lunile albastre apar o dată la doi-trei ani. Unele au apărut în octombrie 2020 și august 2021, iar următoarea va putea fi admirată tocmai în mai 2027.
Pentru cine își dorește să aibă parte de o experiență de neuitat va putea face acest lucru diseară. Fenomenul va putea fi observat cel mai bine privind în partea de est, de unde răsare luna. Experții susțin că spectacolul astronomic poate fi văzut cu ochiul liber și nu este nevoie de binoclu sau telescop.
Anul 2024 are patru superluni
Anul 2024 a fost și va fi, în continuare, un an al fenomenelor astronomice deosebite. În fiecare lună, luna atinge punctul cel mai apropiat de Pământ, cunoscut sub numele de perigeu. Atunci când perigeul coincide cu o lună plină, este vorba de o superlună. În următoarele luni vor mai exista încă trei super luni care vor putea fi observate pe cer.
- Luna Recoltei – 18 septembrie (A doua Super Lună Plină a anului și când va avea loc o eclipsă parțială de Lună)
- Luna Vânătorului – 17 octombrie (A treia Super Lună a anului)
- Luna Castorului – 15 noiembrie (ultima Super Lună Plină a anului)