Începând cu luna septembrie, mai multe facultăți și specializări de la noi din țară vor fi desființate. Această hotărâre a venit din partea Ministerului Educației. Multe persoane se întreabă acum ce se va întâmpla cu studenții care s-au înscris deja în cadrul acestor instituții? Iată care sunt facultățile din România care vor dispărea din septembrie!

Facultățile din România care vor dispărea din septembrie

Din luna septembrie vor exista foarte multe schimbări în învățământul superior de la noi din țară. Mai multe facultăți vor desființa anumite specializări. Spre exemplu, Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica din București își va desființa specializările de „Inginerie economică în domeniul electric, electronic și energetic” și „Sisteme de transport operațional.” Alte exemple includ Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, unde va fi eliminată specializarea „Tehnologia tricotajelor și confecțiilor”. Universitatea de Vest din Timișoara va renunța la programul de „Cartografie”.

facultate, romania, studii
Facultate Sursă: fotografie generată de DALL-E

Chiar dacă aceste programe vor dispărea, studenții deja înscriși la ele vor putea să îți finalizeze studiile, conform programului stabilit la momentul înscrierii. Universitățile vor fi obligate să se asigure că studenții își vor termina studiile în condiții optime.

Din momentul în care aceste programe vor intra în lichidare, instituția nu va mai putea organiza înscrieri pentru acel domeniu în anul universitar respectiv.

De ce se desființează aceste programe?

Decizia de a desființa programele de studii menționate anterior vine din cauza interesului scăzut al studenților. Senatul Universitar a decis că resursele pentru a menține aceste specializări nu sunt justificate. Numărul de studenți a scăzut considerabil în ultimii ani, iar acest lucru a dus la intrarea în lichidare a domeniilor de studii respective.

În același timp, Ministerul Educației a anunțat că vor fi acreditate noi domenii de studii în mai multe universități din țară. Acest lucru reprezintă o oportunitate pentru viitorii studenți. Programele respective vor fi puse la curent cu cerințele actuale ale pieței și vor asigura un nivel de calitate superior în învățământ.