Tu ai habar unde este cel mai mic pod din lume? Ei bine, acesta se numește Marcos și este situat de-a lungul pârâului Abrilongo, cel care marchează granița dintre Portugalia și Spania.

Mai exact, el se află în Arronches, un sat din districtul Portalegre, potrivit The Portugal News și a fost construit în anul 2008.

Curiozități despre cel mai mic pod din lume

El are doar 6 metri lungime și 1,45 metri lățime, și se încadrează perfect în peisaj. În trecut, Podul Internațional Marco era doar ceva improvizat, pentru a permite comerțul între contrabandiștii din cele două țări din Peninsula Iberică cu produse precum tutun, cafea, vin, plută, prosoape, cuțite și măsline, conform Nit. De altfel, podul a fost finanțat de UE.

Unde mai există un pod similar?

Pe Insula Zavikon, din Canada mai există un pod cu o poveste asemănătoare, făcând conexiunea cu o altă insulă mică, informează Portugalist.

Imagine cu un pod de pe Insula Zavikon. „Sursa: Captură ecran Portugalist”

El este de 3 ori mai mare decât podul care leagă Portugalia de Spania.

Top cele mai frumoase poduri din România

Printre cele mai frumoase poduri de la noi din țară se numără Anghel Saligny de la Feteşti. Lucrările la acesta au început în octombrie 1890, el fiind terminat în 5 ani. La finalul său  există și un monument din bronz realizat în memoria eroilor căzuţi în Războiul de Independenţă, notează Historia.

“Măria Ta! Cu ostașii țării ai învins în câmpiile Bulgariei, iar cu meșterii țării ai îngenuncheat Dunărea”, i-a spus Lascăr Catargiu lui Carol I.

Alte poduri inedite sunt „Podul Prieteniei“, Giurgiu-Ruse,  Podul de la Agigea, Podul Calafat-Vidin, Podul Natural Grohot, Podul lui Dumnezeu sau Podul Intelectualilor.

Unele dintre ele au niște legende impresionante, care cu siguranță te vor îndemna să mergi să le vezi și fizic. Clar, nu o să-ți pară rău!