Consultă programul sportivilor români la Jocurile Olimpice 2024 pentru vineri, 9 august. La canoe va avea loc semifinala, acolo unde Cătălin Chirilă s-a calificat. El are o canoe personalizată, cerând chiar pe ea să fie și fie pictat si câinele său, Lord, notează G4 Media. În vârstă de 26 de ani, canoistul are în palmares 34 de medalii olimpice, dintre care 10 de aur, 10 de argint și 14 de bronz.

Până acum, țara noastră se menține pe poziția 14 în clasamentul medaliilor, potrivit olympics.com.

Cele de aur sunt obținute de David Popovici la proba de 200 metri liber, de canotorii Andrei Cornea şi Marian Enache la dublu vâsle masculin şi de echipajul feminin de 8 plus 1 (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu).

Medaliile de argint sunt cucerite de Mihaela Cambei, la haltere, categoria 49 kg, de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, de Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin și de Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin – categorie uşoară.

Programul sportivilor români – Vineri, 9 august

Kaiac-canoe sprint

12:30 canoe-1 masculin – 1.000 metri – semifinale: Cătălin Chirilă

14:40 canoe-1 masculin – 1.000 metri – Finala B: Cătălin Chirilă

14:50 canoe-1 masculin – 1.000 metri – Finala A: Cătălin Chirilă (dacă se califică)

Imagine reprezentativă pentru un canoist. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

 

Lupte

12:30 categoria 62 kg libere, feminin – optimi: *Kriszta Tunde Incze – Sakura Motoki

13:50 categoria 62 kg libere, feminin – sferturi: Kriszta Tunde Incze (dacă se califică)

20:05 categoria 62 kg libere, feminin – semifinală: Kriszta Tunde Incze (dacă se califică)

 

Haltere

20:30 categoria 71 kg feminin: Loredana Toma

Așadar, șansele sunt foarte mari pentru sportivii noștri. Pe primul loc în clasament se află SUA cu un total de 103 medalii, dintre care 30 de aur, 38 de argint și 35 bronz. Următoarele locuri le revin următoarelor: China, Australia, Franța, Marea Britanie, Coreea, Japonia, Olanda, Italia și Germania.

Până acum, cele mai multe medalii de aur obținute la olimpiade au fost la gimnastică. De altfel, cele mai multe medalii per total au fost obținute de sportivi la Jocurile Olimpice din Los Angeles, în anul 1984, respectiv 53.