România a ratat medalia de bronz în finala de la sol de la Jocurile Olimpice 2024! Luni, 5 august, Sabrina Maneca Voinea și Ana Maria Bărbosu au avut o misiune dificilă, și anume aceea de a obține medalii importante pentru România. Ambele gimnaste au avut o prezență impecabilă în proba de la sol, jurații acordându-le punctaj similar, de 13.700.

România a ratat medalia la gimnastică?! Cum a fost posibil?

Deși Ana Maria Bărbosu se situase în clasamentul final pe poziția a 3-a, Jordan Chiles a făcut contestație, astfel ea fiind cea care a obținut bronzul. Ea primise 13.666, după contestație ajungând la 13.766, notează Digi Sport.

„Mi-este ruşine pentru că am mai şi urcat acolo sus. Îmi pare rău, pentru că aş fi putut duce din nou România pe podium la gimnastică. A fost… Staţi să-mi aleg cuvintele. A fost o finală la care nu mă aşteptam. În primul rând am plâns două zile încontinuu până acum pentru că am ajuns în finală şi m-am gândit că mai bine plâng înainte de finală… şi când am văzut că am făcut cel mai bun exerciţiu de la această competiţie, am fost foarte mândră de mine. Şi sunt în continuare”, au fost cuvintele româncei, în lacrimi, conform Observator.

Imagine cu Ana Maria Bărbosu. „Sursă: Facebook”

Și Nadia Comăneci a avut o reacție în acest sens. Fosta gimnastă a explicat că arbitrul șef avea o fotografie cu Ana Maria care ieșise foarte puţin cu călcâiul afară din sol. Mai mult, nu i-au dat o săritură artistică.

Cea care a fost considerată regina acestei probe a fost Rebeca Andrade, care a obținut punctajul de 14.166. Argintul a fost cucerit de americanca, Simone Biles cu 14.133. Pe locul 5 s-a clasat și Sabrina Voinea.

România nu a mai obținut o medalie olimpică la gimnastică din anul 2012. Atunci, Sandra Izbașa a cucerit aurul la sărituri, iar Cătălina Ponor a obținut argintul la sol.

Pe ce loc s-a clasat România în finala de la bârnă?

În finala de la această probă, țara noastră a avut o singură reprezentantă, și anume pe Sabrina Voinea, în vârstă de 17 ani. Gimnasta din Constanța a avut din păcate emoții mari, în timpul probei căzând de 2 ori de pe aparat. Chiar și în aceste condiții, ea și-a dus până la capăt exercițiile. La final, ea s-a poziționat pe locul 8.

Dezamăgirea s-a citit pe chipul său, însă mama ei i-a fost alături la fiecare pas. În această finală, aurul a fost obținut de italianca Alice D’Amato.

În continuare, România se situează în clasamentul medaliilor pe locul 13, cu un total de 7 medalii. Dintre acestea, 3 sunt de aur, fiind obținute de David Popovici, la proba de 200 metri liber, de canotorii Andrei Cornea şi Marian Enache la dublu vâsle masculin şi de echipajul feminin de 8 plus 1, Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu.

Argintul a fost obținut de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, de Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin şi de Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin, categorie uşoară. Bronzul a fost câștigat tot de înotătorul David Popovici.