Meduzele din Marea Neagră au ajuns în atenția specialiștilor! Tot mai mulți turiști ajunși pe litoralul românesc au început să se plângă de prezența în număr tot mai mare a acestora la mal.

Curiozități despre meduzele din Marea Neagră. Tu știai aceste lucruri?

Agenția CNA a motivat ca acestea apar cel mai probabil din cauza temperaturii crescute, dar și a condițiilor climatice, notează Agerpres.
În total, în Marea Neagră ar exista 26 de specii invazive.
Mnemiopsis leydi, sau nucul de mare, așa cum e ea denumită se întâlnește foarte des la mare. Ea are un corp transparent, gelatinos și este carnivoră, hrănindu-se cu zooplankton, potrivit luckysci.com.

Totodată, în Marea Neagră se mai găsește și Rhizostoma pulmo, care este de altfel si cea mai mare meduză din aceste ape.
Ele însă nu sunt deloc periculoase, deoarece cnidocitele otrăvitoare nu pot străpunge piele umană. Aceste meduze își fac de obicei apariția în lunile august și septembrie, conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța.

Imagine reprezentativă pentru o meduză. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

Multe dintre aceste creaturi înțeapă în momentul în care se simt amenințate, acel venin ajutându-le și la capturarea hranei, informează my.clevelandclinic.org. Așadar, dacă simțiți înțepături ușoare în apă, cel mai bine ar fi să te duci la cel mai apropiat centru de ajutor. Starea s-ar putea înrăutăți treptat, printre simptome numărându-se și: respirație dificilă, vezicule pe piele, vărsături, transpirație excesivă.

Prezența meduzelor la mal se datorează temperaturilor ridicate ale apei mării pe perioada verii și la începutul toamnei, curenților marini și furtunilor, fiind vorba de un fenomen natural. Odată ajunse în zona de mal, numeroase exemplare mor și astfel se explică eșuările masive din ultimele zile”, spun specialiștii, potrivit  Antena3 CNN.

Dacă în piele nu se vede nimic sub piele, spălați zona cu apă de mare, iar apoi aplicați cremă cu hidrocortizon, recomandă specialiștii, pentru sursa menționată anterior.

Încercați să stați departe de meduze, chiar și dacă le vedeți moarte la mal. Prevenția este cea mai bună, deoarece ele într-adevăr pot fi periculoase.