Postul Sfintei Mării va începe în scurt timp. Dacă și tu ai în plan să ții acest post, însă nu știi ce să mai gătești, noi venim în ajutorul tău. Mai jos îți vom prezenta câteva preparate inedite de post. Sunt foarte ușor de făcut, delicioase și extrem de sănătoase și benefice pentru organism.

Preparate inedite de post

Plăcintă vegană cu legume

Ingrediente:

  • 1 vânată
  • 2 cartofi
  • 1 dovlecel
  • 1 ceapă
  • 1 ardei roșu
  • 1 lingură busuioc tocat
  • 2 linguri pătrunjel tocat
  • 3 linguri fulgi de drojdie inactivă
  • 3 linguri fulgi de ovăz
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingură amidon de porumb
  • 2 cești băutură de soia
  • 2 căței de usturoi
  • 1/2 linguriță turmeric
  • 1 linguriță sare

Compoziția se pregătește astfel: vânata, cartofii, dovlecelul, ceapa și ardeiul roșu se spală, se curăță și se taie cubulețe.

Prepararea blatului: puneți amidonul de porumb în laptele de soia, se încorporează fulgii de drojdie inactivă și amestecați bine.

Adaugați turmericul și ovăzul, 2 linguri de ulei, usturoiul zdrobit și jumătate de linguriță de sare, amestecând în continuare până la omogenizare. Veți obține un blat nu foarte tare. Se pune blatul obținut într-o tavă rotundă și unsă cu ulei de măsline, apoi se așează legumele tăiate bucatele deasupra, într-un start uniform. Se presară restul de sare, pătrunjelul și busuiocul. Plăcinta va merge la cuptor și rămâne acolo, la foc mediu, până se rumenește.

Sărmăluțe de post cu ciuperci

  • 250 g orez (1 cană)
  • 150 g ciuperci (1-2 căni)
  • 2 linguri soia granule (daca vrei să nu folosești soia, dublează cantitatea de ciuperci)
  • 3 cepe tăiate mărunt
  • 1 morcov răzuit fin
  • 3 linguri pastă de roșii
  • 1 linguriță cimbru
  • 1 linguriță mărar verde
  • 1 linguriță amestec de legume uscate
  • 1 lingura fulgi de drojdie inactivă
  • 4-5 linguri de ulei
  • sare după gust
  • 1 varză murată

Granulele de soia se pun la înmuiat 10 minute în apă caldă, apoi se scurg de lichid. Ceapa și morcovul se călesc în puțină apă și ulei, după care adaugăm ciupercile tocate și granulele de soia. Adăugăm orezul spălat bine, legumele uscate, sarea, fulgii de drojdie, cimbrul și pasta de roșii.

Se desfac frunzele de varză și se îndepărtează cotorul. Se împachetează sarmalele de post cu ciuperci și orez și se așează frumos într-o oală n care s-au pus în prealabil 3-4 linguri de varză tocată pe fund. După ce se așează toate sarmalele, se toarnă apa sau bulionul și se fierb circa 1 oră, cu capac.

retete, post, preparate
Sarmale de post                                                                                                                 Sursă: fotografie generată de DALL-E

Gulaș vegetal cu tofu și ciuperci

  • 3 căței de usturoi
  • 2 cepe
  • 1 cană ciuperci tocate
  • 1 litru bulion sau 1 cană pastă de roșii concentrată
  • un praf de piper cayenne
  • 2 ardei roșii sau chiar gogoșari
  • 1 linguriță cimbru
  • 1/2 conservă cremă de cocos
  • 2 tofu cu sare (400 g) tocat cuburi
  • 1 cartof potrivit
  • apă
  • câteva linguri de ulei
  • sare și piper după gust

Se pun la călit ciupercile tocate, usturoiul și cimbrul în puțin ulei de floarea soarelui presat la rece și 2-3 linguri de apă. După ce fierb câteva minute și aromele se omogenizează, se adaugă cartoful curățat și tocat cubulețe și bulionul/sosul de roșii. În cazul în care folosești o pasta de roșii foarte concentrată, poți să adaugi și jumătate de cană de apă.

Se lasă preparatul să mai fiarbă la foc domol cât să se îngroașe sosul și apoi poți adăuga restul ingredientelor: ceapa, coaja de lămâie, piperul cayenne și bucățile de tofu. După ce ai amestecat toate acestea, lași toate ingredientele să mai fiarbă 5-10 minute la foc mic, iar la final integrezi și crema de cocos, apoi oprești focul.