Iată harta incendiilor din toată lumea în timp real! Aceasta a fost realizată de NASA, în așa fel încât turiștii să nu fie puși în pericol atunci când pleacă în vacanță. De asemenea, în acest fel, pompierii pot acționa mult mai repede, deoarece imaginile sunt surprinde direct din satelit.

Harta incendiilor din Grecia

De câțiva ani, Europa este lovită de un val de căldură extremă, motiv pentru care tot mai multe incendii de vegetație izbucnesc în destinațiile turistice. De exemplu, în Grecia, în perioada 15 și 24 iulie, experții au anunțat temperaturi de 45 de grade Celsius, iar în zone precum Salonic, Skopje și Atena temperaturi de aproximativ 41-42 de grade Celsius, notează Time Out.

Cei care vor să consulte harta incendiilor în timp real, o pot face la următorul link: firms2.modaps.eosdis.nasa.gov/map.  Proiectul  NASA poartă numele de ”FIRMS” și detectează automat zonele cu incendii, pe baza imaginilor transmise de spectroradiometrul de imagistică cu rezoluție moderată (MODIS) de la bordul sateliților Aqua și Terra, după cum se arată pe site-ul oficial.

Imagine reprezentativă pentru incendiile din Grecia. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

Deja autoritățile au luat tot felul de măsuri, în așa fel încât populația să fie în siguranță pe durata caniculei. Spre exemplu, i-a sfătuit pe aceștia să rămână în casă între orele 11.00 și 15.00, iar unele obiective turistice au fost închise în perioada orelor de vârf, astfel încât turiștii să nu pățească ceva. Mai mulți oameni au fost găsiți decedați în fel și fel de locații. Printre ei se află și prezentatorul Michael Mosely, pe insula Symi.

În acest sens, Christos Giannaros, cercetător principal în cadrul sistemului de avertizare Heat Alarm din Atena, a spus că cel mai probabil că victimele au suferit un stres termic din cauza temperaturilor și a efortului depus în timpul drumețiilor, informează DW.

În ce zone e pericol de incendiu?

Așadar, printre zonele cele mai afectate de incendii se numără Creta, Kos, Chios. Recent, un incendiu a izbucnit pe insula Syros, locuitorii fiind extrem de speriați. Din cauza pericolului, ei au fost sfătuiți să se mute, conform ekathimerini.com. Și pe insula Samos au fost probleme, însă focul a fost rapid domolit de pompieri. Cu toate astea, incendiile fac prăpăd în mai multe regiuni din Creta, dar și pe insula Tzia.

În continuare, autoritățile au emis o avertizare de pericol de incendiu pentru 6 regiuni, respectiv în Attica, Peloponez, Grecia Centrală, Macedonia de Est și Tracia, Egeea de Nord și Grecia de Vest.

Europa continuă să fiarbă, deoarece experții au anunțat prelungirea valului de căldură.

Imagine reprezentativă pentru temperaturile extreme din Europe. „Sursă: Captură ecran Severe Weather Europe”

Cele mai afectate sunt Peninsula Balcanică și Europa de Est, anunță severe-weather.eu. În România, valorile se situează în jurul a 43-45 °C.