Pe fondul căldurii extreme, România ar risca să aibă o pană majoră de curent. Pentru a preveni așa ceva, specialiștii au spus că este necesară luarea mai multor măsuri, în așa fel încât să nu mai existe o cerere atât de mare de energie.
Măsuri necesare astfel încât România să nu se confrunte cu o pană majoră de curent
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă a subliniat faptul că un blackout ar fi inevitabil, în condițiile în care penele de curent sunt tot mai dese. Canicula este unul dintre motivele cele mai plauzibile, iar vremea extremă va continua și în luna august și septembrie, conform specialiștilor.
Luni, 15 iulie 2024, ministrul Energiei Sebastian Burduja a avut mai multe consultări cu specialiștii de la Transelectrica și Dispeceratul Energetic Național, potrivit Antena 3 CNN.
”Deși este un an foarte secetos, cel mai secetos din ultimul deceniu, avem un grad de umplere satisfăcător, de peste 80 % în lacurile de acumulare. Trebuie însă să știți că aproximativ 70 % din producția hidro este pe curs de apă, debitele sunt reduse, iar debitul Dunării este în scădere. Se preconizează o luna august deosebit de călduroasă și, în general vorbind, luna septembrie, încă o lună secetoasă. Ca urmare a acestor factori trebuie să fim prudenți în a utiliza capacitatea din lacurile de acumulare acum, în luna iulie, când mai avem peste două luni de secetă în România”, a spus oficialul, conform sursei citate.
De asemenea, acesta a explicat că toți românii ar trebui să facă niște eforturi, unul dintre ele implicând ca între orele 18.00 și 21.00 să nu mai fie pornite aparatele mari care consumă energie. Printre acestea se numără mașina de spălat rufe. Sebastian Burduja a spus că alte țări deja au înțeles pericolul, drept pentru care se conformează și chiar primesc facturi mai mici, drept răsplată, notează Libertatea.
Reprezentanții Comandamentului de Vară au mai adăugat într-un comunicat și setarea termostatelor aparatelor de aer condiţionat la o temperatură constantă de aproximativ 24-26°C.
Unde au mai fost pene de curent?
Nu doar în România au fost probleme, ci și în Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, dar și Albania. În continuare s-ar face cercetări cu privire la cauzele care au dus la blackout, iar rezultatele ar urma să ajungă în aproximativ 6 luni, conform Aljazeera. Totul a fost un haos cât curentul a fost oprit, mai ales în trafic, dar și în porturi.
Experții spun că aceste condiții meteorologice extreme sunt declanșate și de schimbările climatice, și cel mai probabil vor mai fi problem de acest gen și în viitor.