Pentru că ciupercile pot fi extrem de periculoase, mai jos există un mic ghid legat de cum ar trebui acestea alese. Unele pot duce chiar la deces dacă sunt ingerate, în timp ce altele duc la complicații, mai ales dacă sunteți și alergici.

Ciupercile otrăvitoare de cele consumabile diferă de obicei prin forma corpului, capac, suprafața purtătoare de spori, stipele și miros, potrivit afdo.org.

Este adevărat că ciupercile pot fi extrem de periculoase?

Spre exemplu, mulți spun că ciupercile care cresc pe lemn sunt sigure, lucru adevărat, însă nu toate. Foarte important este să evitați ciupercile cu branhii albe, sau pe cele cu capacul sau tulpina roșie. Evitați ciupercile cu roșu pe capac sau pe tulpină, mai notează wildfooduk.com. Cele bune, comestibile au de obicei branhiile maro sau de culoare cafenie.

Așadar, în cazul în care nu sunteți siguri de o ciupercă mai bine nu o culegeți decât să vă puneți viața dumneavoastră sau a altor persoane în pericol. De asemenea, uitați-vă la ciuperci să nu aibă vreun inel în jurul tulpinii.

Imagine reprezentativă pentru ciuperci. „Sursă: Fotografie generată de AI”

În cazul în care ați consumat ciuperci și aveți unul dintre aceste simptome trebuie să mergeți de urgență la spital, deoarece starea s-ar putea înrăutăți foarte rapid. Printre ele se numără: diaree, vărsături, sânge în vomă sau în scaun, fie crampe intestinale.

Ciupercile care se găsesc în pădurile din România:

  • Amanita Caesarea sau Buretele Domnesc
  • Pitarca Portocalie
  • Bureți
  • Ghebe
  • Urechea de lemn
  • Ciuperca de câmp
  • Trufele

Iată ce conțin ciupercile comestibile:

  • Apă
  • Fibre
  • vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9
  • cupru
  • Fier
  • Magneziu
  • Fosfor
  • Potasiu
  • seleniu

Ele se prepară în tot felul de combinații, începând de la supe creme, salate, paste, pizza sau tocăniță la cuptor. Există și mai multe studii asupra lor, unul dintre ele fiind legat de prevenirea cancerului, asta dacă consumați doar 18 grame de ciuperci