Harta incendiilor din Turcia. Este prăpăd într-una dintre destinațiile preferate ale românilor, după ce flăcări puternice s-au extins cu repeziciune. Turiștii sunt speriați, mai ales că foarte mulți dintre ei deja și-au achitat vacanțele mult visate. În acest context, autoritățile au venit cu mai multe sfaturi, asta după ce termometrele au arătat și peste 40 de grade Celsius.

Harta incendiilor din Turcia! Turiști români evacuați din calea pericolului

Oficialii de la Ministerul de Externe au emis noi avertizări pe fondul incendiilor violente. Tot reprezentanții acestei instituții au anunțat că mai multe grupuri de turiști români au fost evacuați din hotelurile și pensiunile în care se aflau, în zona Kușadasî.

Nu doar acolo au fost probleme, ci și în sud-estul Turciei, în provinciile Diyarbakir și Mardi, potrivit Express. De asemenea, în Selcuk din Izmir, Turcia pompierii au acționat cu elicoptere și avioane pentru a înlătura pericolul. Din păcate, joi și vineri, pe 27 și 28 iunie 2024 numeroase animale au încetat din viață în urma incendiilor.

Vineri, Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a raportat că 78 de persoane au fost rănite și cel puțin 11 au fost ucise în urma incendiului dintre orașele Diyarbakir și Mardin, notează Wildfire Today.

Și orașul antic Assos focul a ars o mare parte din zonă.

Ce măsuri trebuie să respecte turiștii?

Autoritățile au spus că incendiul a fost probabil cauzat de o țigară aprinsă, mai scrie sursa citată mai sus. Despre motivul izbucnirii focului a vorbit și Ministrul de interne Ali Yerlikaya, care a spus că mulți tind să dea foc în mod intenționat gunoaielor. În Çeșme un suspect a fost săltat de autorități.

„Incendiile de vegetație sunt periculoase și imprevizibile. Ele pot începe ușor și se pot răspândi rapid, în special în perioadele de căldură extremă. Provocarea unui incendiu de pădure poate constitui o infracțiune, chiar dacă nu este intenționată”, a explicat el, conform birminghammail.co.uk.

Totodată, el a spus că țigările ar trebui stinse corespunzător, iar sticlele sau orice alte produse care se pot aprinde rapid nu trebuie lăsate sub nicio formă în soare. Nici grătarele nu ar trebui lăsate nesupravegheate sau aprinse în păduri.

Susurluk, Balıkesir, Afyonkarahisar, Bingöl din Genç și în Çanakkale au fost incendii puternice. În zonele rezidențiale din districtul Akseki din Antalya focul a provocat pagube, însă a fost stins la timp de pompieri, scrie Daily Sabah.

Turcia a fost deja afectată de 74 de incendii de vegetație în acest an, care au distrus aproximativ 31 900 de hectare de teren, după cum a anunțat Sistemul european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS).

Grecia a fost și ea afectată de incendii puternice. Chiar în apropiere de Atena, autoritățile au acționat cu mai multe autospeciale.