În Postul Paștelui, majoritatea oamenilor renunță la produsele de origine animală și aleg un meniu compus din legume, fructe și leguminoase. Descoperă 3 rețete cu soia, perfecte pentru această perioadă!

3 rețete cu soia pentru Postul Paștelui

Soia este un aliment destul de întâlnit pe mesele românilor, mai ales în perioadele de post, deoarece are un conținut ridicat de proteine, vitamine și minerale esențiale. Iată câteva rețete delicioase, care te vor cuceri!

1. Tocăniță de soia cu legume

Ingrediente

  • 200 g granule de soia
  • 1 ceapă
  • 2 morcovi
  • 1 ardei gras roșu
  • 400 g suc de roșii
  • 2 căței de usturoi
  • 1 linguriță boia dulce
  • Sare și piper după gust
  • Ulei.

Mod de preparare

Hidratează granulele de soia în apă fierbinte timp de 15 minute. Călește ceapa și morcovii în ulei până se înmoaie. Adaugă ardeiul gras și usturoiul și mai călește 2-3 minute, la foc mic.

Adaugă granulele de soia, sucul de roșii, boia, sare și piper, apoi amestecă bine și lasă să fiarbă la foc mic timp de 20-30 de minute, până când sosul se îngroașă.

2. Ciorbă de legume cu soia

Ingrediente

  • 150 g granule de soia
  • 2 morcovi
  • 1 țelină
  • 2 cartofi
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 1 dovlecel
  • 200 g suc de roșii
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 legătură leuștean
  • Zeamă de lămâie
  • Sare și piper după gust.
Rețete cu soia
Ingrediente pentru rețete cu soia, de post. Imagine generată de IA/DALL-E

Mod de preparare

Se hidratează granulele de soia în apă fierbinte, pentru 10 – 15 minute. Se curăță și se spală bine legumele, apoi se toacă mărunt.
Călește ceapa în ulei, apoi adaugă morcovii și țelina tăiate cubulețe.

Adaugă apa, cartofii tăiați cuburi, ardeiul, dovlecelul și sucul de roșii. Când legumele sunt pe jumătate fierte, se adaugă granulele de soia, apoi condimentăm cu sare și piper după gust. La final, se adaugă pătrunjel, leuștean și zeamă de lămâie după gust.

3. Chifteluțe de soia cu pătrunjel și mărar

Ingrediente

  • 200 g granule de soia
  • 1 ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 legătură mărar
  • 50 g pesmet
  • Sare și piper după gust.

Citește și: 5 alimente care înlocuiesc carnea: sunt perfecte pentru Postul Paștelui

Mod de preparare

Granulele de soia se lasă la hidratat în apă fierbinte timp de 15 minute. Între timp se spală și se curăță ceapa și usturoiul, apoi se toacă mărunt, împreună cu pătrunjelul și mărarul.

Amestecă soia, ceapa, usturoiul, verdeața, pesmetul, sare și piper. Opțional, poți adăugă morcovi sau cartofi răzuiți în compoziție.
Formează chifteluțele, apoi așează-le într-o tavă la cuptor sau prăjește-le în ulei până se rumenesc.