”Porțile Iadului” au ajuns să fie un fenomen atât de studiat în ultimii ani. Această groapă se află mai exact într-o zonă izolată a deșertului Karakum și este adâncă de peste 100 de metri, potrivit National Geographic. Craterul a fost chiar recunoscut de Guinness World Records drept „cel mai lung crater de metan în flăcări”.

Cine a descoperit pentru prima oară ”Porțile Iadului”?

Cel care a descoperit craterul Darvaza este George Kourounis, un explorator care a fost uimit de ceea ce a văzut. În anul 2013 el s-a decis să ia probe de sol din zonă, dar să facă și măsurători de gaze.

Acele 17 minute sunt destul de adânc întipărite în mintea mea. A fost mult mai înfricoșător, mult mai fierbinte și mai mare decât am crezut„, a povestit el, pentru sursa citată mai sus.

Imagine reprezentativă pentru craterul Darvaza. ”Sursă: Fotografie generată de AI”

De nenumărate ori, autoritățile au vrut să stingă focul alimentat cu metan, însă au renunțat, deoarece acolo ar putea exploda totul. De asemenea, au existat discuții nenumărate între guvernul american și Turkmenistan cu privire la închiderea acestor situri. Dacă vă întrebați cum poate arde necontenit, ei bine  „Lumina din Karakum” stă pe o formațiune geologică plină de o cantitate inimaginabilă de petrol și gaze natural. Mulți cred că fenomenul este datorat unui accident industrial din perioada Războiului Rece, mai scrie sursa citată mai sus.

Ce a spus fostul lider al țării despre fenomen?

Nimeni nu știe adevărul, deoarece există mai multe povești. Una dintre ele spune că geologii care cercetau hidrocarburile au distrus din greșeală acoperișul unui depozit subteran de gaz, iar în loc să lase vaporii să se scurgă, au dat foc gazului.

Flăcările pot fi văzute chiar și din satelit, însă experții spun că respectivul crater a scăzut cu aproximativ 50%, notează Bloomberg.

Desigur, acest fenomen nu face deloc bine mediului, din cauza emisiilor uriașe. Se ia în calcul și în acest moment forarea, însă nu este nimic sigur.

„Pierdem resurse naturale valoroase pentru care am putea obține profituri semnificative și pe care le-am putea utiliza pentru a îmbunătăți bunăstarea poporului nostru„, a declarat fostul lider al țării, Gurbanguly Berdymukhamedov, la începutul anului 2022, conform France24.

Mulți turiști își doresc să ajungă în zonă pentru a vedea acest fenomen, mai ales după ce au văzut pozele de-a dreptul înfiorătoare.