Află ce trebuie să faci pentru a afla dacă un produs alimentar conține insecte. Lăcusta migratoare și greierele de casă sunt doar două dintre cele mai folosite ingrediente pentru diferite rețete.

Cum aflăm dacă un produs alimentar conține insecte?

Există numeroase produse alimentare în magazine, care conțin insecte, însă denumirile lor din lista ingredientelor sunt greu de identificat. Potrivit Regulamentului UE, ingredientele utilizate în compoziția produselor trebuie să fie clar menționate pe etichetă.

„Pentru a verifica ușor dacă un produs conține insecte, consumatorii trebuie să citească atent lista ingredientelor.” În Uniunea Europeană, există anumite denumiri care indică prezența insectelor în produsele de pe raft. Iată care sunt acestea:

  • E120 (Carmin sau acid carminic) – Colorant obținut din coșenilă (o specie de insecte).
  • Acheta domesticus – Greiere de casă.
  • Tenebrio molitor– Larva de vierme galben.
  • Alphitobius diaperinus – Larva gândacului de bălegar.
  • Locusta migratoria – Lăcustă migratoare.

Unele specii de insecte sunt aprobate ca ingrediente în Uniunea Europeană și sunt marcate ca „Novel Food” pe etichete. De asemenea, poți căuta diferite simboluri sau avertismente precum „poate conține insecte” sau specificații legate de alergeni.

Alimentele noi pot fi autorizate numai dacă nu prezintă niciun risc pentru sănătatea umană, altfel aprobarea sa nu ar fi fost transmisă de către Comisie statelor membre.

Potrivit Comisiei Europene, „În urma unei cereri a companiei Nutri’Earth asupra pulberii tratate cu UV de larve întregi de Tenebrio molitor, alimentul nou a trecut printr-o evaluare științifică strictă.de către EFSA, care a concluzionat că alimentul nou este sigur în conformitate cu utilizările și nivelurile de utilizare propuse de solicitant.”

Produs alimentar cu insecte
Verificarea ingredientelor unui produs. Imagine generată de IA/DALL-E

Ce produse alimentare pot conține insecte?

Pe rafturile magazinelor se pot identifica mai multe produse care pot conține insecte. Printre cele mai întâlnite se numără:

  • Produsele din făină, cum ar fi biscuiți, pâine, paste;
  • Batoanele proteice și alimentele pentru fitness;
  • Snacks-uri și chipsuri;
  • Produse din carne și alternative vegetale.

Citește și: Alimentele care îți accelerează procesul de îmbătrânire. Sunt extrem de nocive și îți scurtează viața

În conformitate cu Regulamentul UE 1169/2011, toate ingredientele alimentare trebuie să fie clar indicate pe ambalaj, inclusiv insectele utilizate ca ingrediente. Dacă nu sunteți siguri de un produs, este indicat să consultați site-ul producătorului sau să contactați serviciul clienți, informează gandul.ro.