Află cum înmatriculezi o mașină second-hand în România, dar și care sunt actele de care ai nevoie pentru a depune dosarul la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Autovehiculelor.
Cum înmatriculezi o mașină second-hand?
Persoanele care doresc să cumpere o mașină second-hand trebuie să urmeze anumiți pași, pentru înmatricularea acesteia. După semnarea contractului de vânzare-cumpărare, urmează radierea vehiculului, pentru a o șterge din registrele auto și a face tranziția de impozitare pe numele cumpărătorului.
Conform legii, în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în Registrul național de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate constituit de Direcția Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor simultan cu menționarea încetării calității de titular al înmatriculării a fostului proprietar.
Pentru realizarea acestei operațiuni, noul proprietar este obligat să solicite autorității de înmatriculare transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.
Dacă noul proprietar nu face acest lucru, înmatricularea vehiculului se suspendă de drept până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate.
De asemenea, pentru a înmatricula o mașină second-hand este nevoie de încheierea unei polițe RCA de minim 6 luni, precum și achitarea taxei de înmatriculare și a celei pentru numere.
Citește și: Cât costă școala de șoferi în 2025? Taxe obligatorii și documente necesare pentru înscriere

Acte necesare pentru înscrierea unei mașini second-hand
Dacă vehiculul second-hand pe care l-ai achiziționat a fost înmatriculat anterior în România, dosarul trebuie să conțină:
- Cererea solicitantului;
- Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra autovehiculului sau remorcii, în original şi în copie, şi, în cazul vehiculelor care fac obiectul unui contract de leasing, un extras din contractul de leasing, însoțit de dovada declarării fiscale,
- Actul de identitate al reprezentantului legal, în original, sau, după caz, al persoanei împuternicite;
- Cartea de identitate a vehiculului, în original;
- Certificatul de înmatriculare anterior;
- Plăcuțele cu numărul de înmatriculare emise anterior;
- Dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare – 49 de lei;
- Dovada plății contravalorii noilor plăcuțe cu număr de înmatriculare
- Copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA), încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia;
- Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât proprietarul.
În cazul în care vehiculul este adus din străinătate, sunt necesare următoarele acte suplimentare:
- Dovada efectuării formalităților vamale pentru înmatricularea vehiculelor aduse din străinătate;
- Certificatul de autenticitate a vehiculului, de la Registrul Auto Român;
- Documentele de înmatriculare a vehiculului din țara din care provine, și plăcuțele de înmatriculare;
- Dovada efectuării inspecției tehnice periodice.