În cartierul Cotroceni din Capitală există numeroase clădiri pline de încărcătură istorică. O plimbare pe aici oferă șansa de a admira arhitectura deosebită, atmosfera burgheză și casele vechi acoperite de iederă. Puține persoane știu, încă, că acolo există o casă de-a dreptul aparte. Iată care este povestea casei în formă de pian din Cotroceni!

Povestea casei în formă de pian din Cotroceni

Casa în formă de pian este una dintre primele locuințe construite în cartierul Cotroceni. Aceasta are o fațadă arcuită spre două străzi, este de culoare galbenă, cu acoperișuri în pante întretăiate, baluștrii balconului rotunjit de la primul etaj, hornuri semețe și ziduri decorate cu stucaturi florale, acoperite duios de iederă.

La prima vedere casa pare una obișnuită, însă este plină de încărcătură emoțională. Forma ei aparte a fost descoperită în actele de cadastru. Gardul are decoruri în formă de lire și note muzicale, iar ușa principală, din fier forjat negru, este influențată de stilul art deco.

casa, pian, cotroceni
Casa pian din Cotroceni                                                                                                                                                                                                            Foto: Dana Gont

În casă există și un pian la care cea care a primit casa cadou de la soțul ei cânta adesea. Casa este plină de tablouri cu mari nume precum George Enescu, Bella Bartok, Arthur Rubinstein, Cella Delavrancea, Enrico Mainardi, Ion Voicu și Mihai Constantinescu. Aceștia au cântat, la un moment dat, în această casă.

Casa Pipoș-Cionca rămâne unică în București, prin construcție, arhitectură, mesaj, simboluri, istorie, iubire și muzică. Actualul proprietar are grijă ca muzica și istoria să continue să vorbească, păstrând vie memoria celor de odinioară.

Povestea de dragoste din casa în formă de pian

Horia Pipoș, un inginer și economist s-a îndrăgostit de Aurelia Cionca încă de la prima întâlnire. Acesta i-a promis că se vor căsători și acest lucru s-a și întâmplat. Inițial, cei doi au locuit într-un apartament. Horia și-a dorit să îi împlinească soției dorința de a avea o casă cu salon de muzică.

Astfel, în 1929, cei doi s-au mutat în casa din Cotroceni, construită de întreprinderea lui Tiberiu Eremia și proiectată de arhitectul Victor Ștefănescu. Horia  a cerut în mod expres ca această casă să imite forma unui pian.  Aici, Aurelia Cionca a susținut concerte pentru Familia Regală și prieteni apropiați.