Iată topul celor mai buni fotbaliști români din istorie! Ei avut rezultate remarcabile de-a lungul timpului și au făcut cunoscută țara chiar și peste hotare. Desigur, ordinea nu este una standard, cu toții fiind valoroși.

Top 10 fotbaliști români

1.Helmuth Duckadam – „Eroul de la Sevilla” are astăzi 65 de ani, succes său fiind unul răsunător. În anul 1975 a debutat la Gloria din Arad, iar apoi a fost transferat la Steaua București. El este și primul portar din istoria fotbalului care a reușit să apere nu mai puţin de 4 penalty-uri, potrivit gsp.ro.

De-a lungul timpului a trecut prin multe, toate fiind din dragostea pentru România și pentru fotbal.

„A fost accidentul de la Cernobîl, campionatul României a fost oprit pentru 2 săptămâni. Noi aveam aprobare specială să ne antrenăm doar pentru că urma finala de la Sevilla. Au venit soldați echipați ciudat, cu niște aparate de măsurat radiațiile. Mergeau pe teren, radiațiile depășeau limita normală cu vreo 200%. Mi s-a atras atenția să nu prind mingea la piept. Pentru că mingea, mergând prin iarbă, aduna radiații”, a spus acesta pentru sursa citată mai sus.

Imagine reprezentativă pentru un jucător de fotbal. „Sursă: Fotografie generată de AI”

2.Bogdan Stelea – În vârstă de 56 de ani, el a făcut parte din „Generația de aur”, fiind unul dintre cei mai buni portari din țară. De-a lungul timpului el a jucat pentru Dinamo, Steaua și Rapid. Bogdan Stelea a reușit să ajute la obținerea a 4 titluri naționale,  2 cu Dinamo și 2 cu Steaua și de 2 ori Cupa României, o dată cu Dinamo și o dată cu Rapid.

3.Miodrag Belodedici – Fostul fotbalist în vârstă de 60 de ani a făcut și el parte din ”Generația de Aur”. El este singurul fotbalist român din istorie care a câștigat Cupa Campionilor Europeni de 2 ori, cu Steaua București și cu Steaua Roșie Belgrad.

În prezent, el este cetățean de onoare al județului Caraș-Severin.

4. Mircea Lucescu se află și el în top.  „Il Luce” a fost și antrenor, dar și jucător. Acesta a devenit campion național în 1964, 1965, 1971, 1975, 1977 și 1990.

5.Gheorghe Hagi – „Regele Fotbalului Românesc”. El a înscris de 58 de ori în 108 meciuri în perioada 1983-1987, conform beruti.ro. Hagi s-a retras în 2000, însă  s-a remarcat în special la Mondialul din 1994. Averea lui ar fi una impresionantă, în anul 2023 fiind estimată la 28-34 de milioane de euro, notează AS.

6.Florin Răducioiu – Încă de la vârsta de 17 ani acesta și-a început cariera în fotbal. El a jucat 5 ani pentru Dinamo, iar apoi a plecat în Italia. Acesta a cucerit titlul cu Dinamo în 1990, dar și Cupa României în 1986 și 1990.

7.Marius Lăcătuș. Acesta a fost atacant pentru o perioadă lungă de timp, el făcând performanță la Steaua și echipa națională a României. În palmaresul său are trecute 10 titluri de campion, 6 Cupe ale României, o Supercupă a României, Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei.

8.Adrian Mutu – În vârstă de 45 de ani, acesta este în prezent antrenor.  „Briliantul” a jucat pentru Dinamo, dar și pentru  Inter Milano, Hellas Verona și Parma. Pentru echipa națională a României  a marcat 35 de goluri.

9.Ladislau Boloni – Fostul jucător în vârstă de 70 de ani s-a făcut remarcat în România. El  a semnat cu Metz, iar contractul românului expiră în vara lui 2025.

10.Dorinel Munteanu – Acesta are 55 de ani și încă antrenează. Cu ajutorul lui Oțelul Galați a ajuns campioană în 2011. Dorinel Munteanu a câștigat titlul național cu Dinamo, în 1992, iar cu Steaua, în 2005.

Jucători valoroși în 2024

  • Radu Drăgușin
  • Darius Olaru
  • Nicolae Stanciu
  • Florinel Coman
  • Dennis Man
  • Alexandu Cicâldău
  • Olimpiu Moruțan
  • Ianis Hagi
  • Alexandru Mățan
  • Octavian Popescu.

Miercuri, 26 iunie 2024, România va juca la EURO 2024 cu Slovacia. O victorie ne-a asigura calificarea pe primele locuri. Momentan, țara noastră e pe primul loc în grupa E, cu 3 puncte, la fel ca Belgia, Slovacia și Ucraina.