Multe dintre atracțiile turistice din țara nostră sunt asociate cu personajul Vlad Țepeș. Cu toate astea, legenda lui Dracula este una învăluită de mister.
Vlad Țepeș este unul dintre personajele emblematice ale țării noastre și de multe ori reprezintă motivul pentru care turiștii sunt atrași în România. Cu toate astea, mulți se întreabă dacă legenda sa are și un strop de adevăr, sau în mare parte, totul este inventat în scop comercial.
Cine a fost Vlad Țepeș?
Personajul își are locul nu doar în istorie, ci și în domeniul literar și folcloric, iar legenda lui Dracula stârnește curiozitatea românilor, cât și a străinilor. Acesta s-a născut în orașul Sighișoara, în Transilvania în 1431. Vlad Țepeș s-a făcut remarcat în anul 1448, odată cu prima sa domnie, informează Historia. În acea perioadă, Iancu de Hunedoara se pregătea de cruciada de la Kossovopolje alături de Vladislav al II-lea, care recucerește tronul.
Așadar, în luna noiembrie 1448 se încheie și prima domnie a lui Țepeș, care s-a refugiat în Transilvania. Pentru că Vladislav al II-lea începuse să intre sub influența otomană, Iancu de Hunedoara a decis să-l repună în funcție pe Vlad Țepeș, care și-a început cea de-a doua domnie în anul 1456.
În tot acest timp au avut loc mai multe evenimente marcante, printre care conflict ul cu Sibiul și Brașovul și momentul în care Vlad Țepeș a intervenit în Moldova în favoarea lui Ștefan, în anul 1457.
În cele din urmă, Vlad a devenit vasalul păgânilor, în anul 1459, moment în care se răscoală din nou împotriva turcilor, cei care l-au luat ostatic pe fratele său, Radu cel Frumos. În anul 1462, personajul istoric recucerește Giurgiul și întreprinde o incursiune la sud de Dunăre. La 17-18 iunie 1462 are loc celebrul Atac de Noapte, acolo unde Vlad Țepeș a câștigat. Cu toate astea, pe data de 26 noiembrie 1462 este arestat pe drumul comercial Brașov – Câmpulung de către ostași unguri, dar după 12 ani este eliberat. Nu după mult timp, urmează și o a treia domnie pentru Vlad Țepeș, deoarece pe 6 noiembrie 1474 se întoarce la tron. Într-un nou atac cu turcii, acesta este asasinat, potrivit sursei menționate.
Un mit este legat și de moartea sa, deoarece nu se știe unde se află trupul acestuia. Vlad ar fi fost înmormântat în apropierea altarului Mănăstirii Snagov, însă capul ar fi fost dus la Istanbul.
Ce spune legenda lui Țepeș?
Una dintre cele mai cunoscute legende legate de Vlad Țepeș este cea legată de trasul în țeapă, modalitatea preferată de tortură a personajului.
Critobul din Imbros, bizantin care s-a pus în slujba Înaltei Porți, scrie o istorie și spune despre Vlad că „uitând de toate, și-a arătat răutatea față de cel ce s-a încrezut într-însul, și s-a răsculat”, caracterizându-l astfel, drept trădător.
De menționat este și de ce era el supranumit ”Drăculea”. Dracul, provine de la faptul că, acesta era membru al Ordinului Dragonului, ordin ce avea ca scop lupta împotriva ereticilor și a necredincioșilor, și păstrarea valorilor catolicismului occidental. Bram Stocker a profitat de moment și l-a făcut pe Țepeș personajul principal în romanul său, spunând că Transilvania adăpostește un castel plin de fantome și vampiri.
Legenda spune că Țepeș se transforma în Contele Dracula și că atunci când era învingător în lupte se hrănea cu sângele celor învinși.