Cel mai scump tablou din întreaga lume este „Salvator Mundi”, care a fost cumpărat în urmă cu mai mult timp de către prințul saudit Mohammed bin Salman. Iată care este povestea acestei capodopere!
Cine a pictat cel mai scump tablou din lume?
Se spune despre această pictură că ar proveni din atelierul lui Leonardo da Vinci, dar nu sunt surse exacte că acesta ar fi pictat-o.
„Pierdută și ascunsă mult timp, capodopera lui Leonardo de Vinci va fi cadoul nostru pentru lume”, a declarat într-un comunicat, la momentul respectiv, Mohammed Khalifa al-Moubarak, președintele Departamentului de Cultură și Turism din Abu Dhabi.
Se pare că cei ce reprezintă Muzeul Luvru din Abu Dhabi nu au menționat care este identitatea celui care a decis să cumpere tabloul, în urma unei licitații, dar este cunoscut faptul că Departamentul de Cultura și Turism a plătit pentru acesta, relatează AFP, citată de Agerpres.
În anul 2013, miliardarul rus Dimitri Ribolovlev a oferit suma de 127, 3 milioane de dolari pentru a achiziționa tabloul.
Tabloul a fost pictat în anul 1500, iar dimensiunile acestuia sunt de 65 cm x 45 de cm. Se zvonește că acesta ar fi fost comandat de Curtea regală a Franței și că a fost o perioadă de timp în proprietatea regilor englezi.
Există anumite zvonuri cum că Da Vinci ar fi realizat această operă de artă, conform unor specialiști, dar acest lucru nu este sigur.
Cei mi bogați oameni s-au luptat pentru „Salvator Mundi”
Se pare că cei mai bogați cumpărători s-au luptat pentru acest tablou, iar după 18 minute de tensiune, prețul ei final a fost de 450 de milioane de dolari, în final fiind cea mai scumpă operă de artă care s-a vândut pe piață.
Acest tablou este cunoscut și sub numele de „Leonardo-ul pierdut”, deoarece a dispărut pe o perioadă lungă de timp, iar în anul 2021 a apărut un film documentar cu același nume,
Acest tablou are o istorie destul de complexă. Istoricii sunt de părere că Da Vinci a comandat această lucrate pentru Ludovic al XII-lea al Franței în anul 1500.
În anul 1625 tabloul a ajuns la Carol I al Angliei, dar nimeni nu știe cine a avut-o până în anul 1600.
În secolul XX pictura a apărut de nicăieri, iar la scurt timp după cel care a beneficiat de ea a fost Bernardino Luini. La mai mult timp după, în anul 2005, a pe piață a apărut o licitație din New Orleans în 2005.
Această pictură a trecut prin multe mâini și a ajuns chiar și la dealerii de artă, Alexander Parrish și Robert Simion. În momentul în care aceștia au achiziționat pictura s-au întrebat dacă aceasta ar putea fi un dormitor.
Tabloul pe care cei doi l-au achiziționat a fost revopsit și dus la Modestini, el fiind primul care a mărturisit că pictura este originală. La puțin timp după, aceasta a ajuns la Luke Syson de la Galeria Națională din Londra și a fost analizat cu o echipă de experți.
După ce a avut loc acea întâlnire, pictura a ajuns la Yves Bouvier, iar ulterior a ajuns la licitația de la Christie’s.