Cât de scump este să ții post în 2025? Postul Paștelui de anul acesta pare a fi cel mai scump din ultimii 20 de ani. Un kilogram de urzici a ajuns să coste nici mai mult nici mai puțin de 50 de lei. Iată ce părere au consumatorii despre aceste schimbări de prețuri!
Cât de scump este să ții post în 2025?
Postul Paștelui a început de puțin timp și foarte mulți credincioși au decis să îl țină. Ei bine, mâncarea de post a ajuns să fie din ce în ce mai costisitoare. Chiar dacă pare greu de crezut, prețul alimentelor vegane a crescut considerabil anul acesta.
În piețele din Capitală, prețurile au explodat. Un kilogram de urzici se vine în momentul de față cu 50 de lei. Se pare că facturile uriașe, dar și schimbările bruște de temperatură sunt printre principalele cauze ale acestor scumpiri. Clienții se plâng și aleg de multe ori să cumpere doar ceea ce este strict necesar.
Producătorii din piețele din Capitală își justifică creșterile semnificative de prețuri.
„Producător: Bună ziua! Dacă doriți să mâncați de post … păi puteți să luați o conopidă.
Client: Cât costă?
Producător: 10 lei kilogramul.
Client: Sunt scumpe toate legumele.
Producător: Sunt domnule, dar nu ați văzut ce prețuri sunt la gaze, la electricitate? Automat se scumpesc și produsele din piețe. Trei calorifere, trei aeroterme, într-o lună de zile mi-a venit curentul 90 de milioane. Și vremea asta ne dă (agricultura) peste cap (căldura asta bruscă). Și am auzit că vine iarăși gerul”, a declarat, în exclusivitate, pentru Click, o producătoare dintr-o piață din Capitală.
„Nu prea avem clienți. Este greu, dar ce să facem. Eu la 3 noaptea mă trezesc, să fiu fresh. Să vin să le vând. Noroc că eu mai am clienții mei”, a spus un alt producător.
Totodată, printre principalele cauze se numără și faptul că agricultorii au pierdut de la 1 ianuarie, din cauza ordonanței ”trenuleț”, unele facilități fiscale. Din acest motiv, ei trebuie să plătească mai mult pentru salariile muncitorilor, cheltuială care mărește, de asemenea, prețul mărfii ajunse pe tarabele din piețe.

50 de lei un kilogram de roșii
Nici prețul roșiilor nu este mai mic.
„Client: Eu vreau roșii. Dar văd că aveți doar din Grecia. Când apar astea de la noi?
Producător: Au apărut, dar costă 10 milioane baxul. Adică, 50 de lei kilogramul. Dacă aș cumpăra eu să aduc aici, îți dai seama. Nu va cumpăra nimeni. Dacă fac un calcul mai exact, ajunge prețul chiar la 70 de lei. Și le-am văzut eu. Nu sunt chiar așa de wow, vă zic eu”, explică producătorul unui client interesat de cumpărarea unor roșii românești.
Un pensionar a făcut câteva cumpărături din piață, dar spune că a cumpărat doar câteva legume, pentru că mai multe nu și-a permis.
„E mai scump postul ăsta, mai bine mâncăm dulce. Asta vorbeam cu cei doi prieteni. Roșiile sunt foarte scumpe, păi dacă roșiile o să fie 50-70 de lei, cu banii ăia iau trei kilograme de carne. Și carnea e mai bună decât roșia. Eu îi înțeleg și pe producători, pentru că muncesc mult, au costuri mari. Dar noi avem pensii mici. Am 20 de milioane pensie. Cine își permite ține post, cine nu, nu. Piața e mult prea scumpă pentru noi. Mie mi se duc oricum banii pe medicamente”, a declarat pensionarul pentru Click.