O echipă de cercetători a descoperit un oraș vechi de 600 de ani, folosind o tehnică impresionantă, din avion. Iată unde se află așezarea și cui a aparținut!

Oraș vechi descoperit cu ajutorul laserului

Un studiu recent care utilizează tehnologia Light Detection and Ranging (LiDAR) a descoperit un oraș zapotec din secolul al XV-lea din sudul Oaxaca, Mexic. Inițial, oamenii credeau că așezarea era o fortăreață militară, însă situl a fost acum identificat ca un oraș fortificat care se întinde pe 360 ​​de hectare, are peste 1.100 de structuri și este înconjurat de ziduri de apărare și un aspect urban masiv.

Cercetarea a fost condusă de arheologul Pedro Guillermo Ramón Celis de la Universitatea McGill. Cu ajutorul unor lasere trasate dintr-un avion, a reușit crearea unei hărți topografice 3D detaliate a așezării.

Tehnica de lidar, detecția și măsurarea luminii, funcționează prin faptul că o mașină de la bordul unui avion trimite milioane de impulsuri laser către sol și apoi calculează cât timp durează ca laserele să revină. Cu aceste informații, oamenii de știință pot cartografia topografia terenului.

Guiengola, sau „Piatra Mare” în Zapotec, așa cum a fost numit orașul descoperit, posedă temple, terenuri de minge, zone rezidențiale distincte pentru elite și oameni de rând și un sistem complex de drumuri și fortărețe.

Deoarece orașul are doar între 500 și 600 de ani, este uimitor de bine conservat. Te poți plimba acolo în junglă și descoperi că unele case sunt încă în picioare – poți vedea ușile, holurile și gardurile care le separă de alte case. Este ca un oraș înghețat în timp înainte ca oricare dintre transformările culturale profunde aduse de sosirea spaniolă să fi avut loc.”, a declarat Pedro Celis, într-un comunicat.

Ruinele unui oraș vechi
Ruinele unui oraș vechi. Imagine reprezentativă, generată de IA/DALL-E

Orașul a fost locuit 150 de ani

Potrivit studiului, se pare că situl a fost locuit timp de aproximativ 150 de ani, între anii 1350 și 1500, și „a fost abandonat cu câteva decenii înainte de contactul european în 1521”, a spus Celis pentru Live Science într-un e-mail.

Guiengola, orașul descoperit recent, a jucat un rol semnificativ în războaiele de putere de la sfârșitul secolului al XV-lea. La acea vreme, zapotecii s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea Imperiului Aztec.

Ultima confruntare majoră a avut loc între 1497 și 1502, când împăratul aztec Ahuizotl a lansat un asediu care a durat șapte luni. În ciuda rezistenței acerbe din partea zapotecilor, Guiengola a fost în cele din urmă abandonată, iar locuitorii săi s-au mutat în Tehuantepec pentru a avea acces la apă și teren arabil.

Citește și: Știi care e cel mai plictisitor oraș din lume? Destinația e adorată de români

Cercetătorul Ramón Celis dorește să continue investigarea Guiengola, pentru a descoperi mai multe despre istoria rudelor sale.

Familia mamei mele este din regiunea Tehuantepec, care se află la aproximativ 20 km de la fața locului, și îmi amintesc că au vorbit despre asta când eram copil. A fost unul dintre motivele pentru care am ales să intru în arheologie”, a explicat acesta.