Tu știai că păpădiile sunt benefice pentru sănătate? Aceste plante, care se găsesc pretutindeni în perioada caldă, au numeroase proprietăți și chiar ajută în tratarea anumitor probleme.
Păpădiile sunt benefice pentru sănătate ficatului
Deși mulți o văd ca o buruiană, păpădia a fost introdusă în forme de medicină tradițională de secole întregi. Nu doar florile din această plantă sunt folosite, ci și frunzele și rădăcinile. Așadar, păpădiile sunt bogate în vitaminele A, B, C și D, dar și în minerale precum fierul, potasiul sau zincul, scrie doc.ro. Ele conțin și vitamina E și acid folic. Frunzele conțin betacaroten.
Rădăcina de păpădie este bogată în carbohidrați inulină, care ajută la menținerea bacteriilor intestinale sănătoase în tractul digestiv, mai informează healthline.ro. Printre beneficii se numără:
- combaterea inflamațiilor
- reduce zahărul din sânge, datorită acidului chicoric și acidului clorogenic
- detoxifică ficatul
- susține sistemul imunitar
- reduce valorile colesterolului
- reduce trigliceridele
- ajută cu scăderea în greutate
- menține sănătatea oaselor
Un studiu a fost efectuat în ceea ce privește prevenirea cancerului, prin administrarea de păpădii, șobolanilor. Momentan însă nu au fost efectuate teste de acest gen și pe oameni, mai scrie sursa citată mai sus.
Plantele acestea ar putea combate și acneea sau problemele cu tenul. Pentru o astfel de mască tot ce ai nevoie este : 1 lingură de miere, 1 lingură de iaurt grecesc și 1 lingură de flori blenduite, recomandă dandyblend.com. După câteva utilizări s-ar putea fi fiți surprinși de rezultate. Bineînțeles, ele pot avea și riscuri, așadar este important să consultați un medic înainte de a include păpădia în rutina alimentară.
Mulți pot fi alergici la astfel de plante.
Ce puteți face din păpădii?
De exemplu, din rădăcinile acestor plante poate fi făcut ceai, sau tinctură. Ele pot fi puse și în diferite salate, fie în prepararea pastei de pesto. Dacă vă place crudă, ea poate fi pusă chiar și pe pizza, fie în miere, mai informează theprairiehomesteand.com. Potrivit unor surse, și oțetul poate fi pregătit cu păpădii, fie pentru obținerea unui ulei.